Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ιστορική στήλη

ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Από την προδοσία και τραγωδία
του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα του 1944-1945



Η ΠΡΩΤΗ: 18 Οκτωβρίου 1944. Απόσπασμα ανταρτών του ΕΛΑΣ –κατά διαταγή της ηγεσίας του ΚΚΕ- υποδέχεται τιμητικά τον Γεώργιο Παπανδρέου πρωθυπουργό της αστικής κυβέρνησης “Εθνικής Ενότητας” που συμμετείχε το ΚΚΕ, ο οποίος καταφθάνει από το Κάιρο.
Αυτοί οι αντάρτες όμως αγνοούσαν: Ότι αυτός ερχόταν σαν δήμιος του Ελληνικού λαού. Και επίσης ότι η προδοτική ηγεσία του ΚΚΕ είχε υπογράψει συμφωνία με την οποία ο στρατός της, ο ΕΛΑΣ, όπως και οι ίδιοι, υπάγοντο υπό τις διαταγές και την πειθαρχία του Αγγλικού Ιμπεριαλισμού.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ: 3 Δεκεμβρίου 1944. Κατά διαταγή του Γεωργίου Παπανδρέου άρχισε η σφαγή του μεγάλου -αλλά προδομένου από την ηγεσία του- ελληνικού αριστερού κινήματος. Η αστυνομία των γερμανών κατακτητών που με την έγκριση της ηγεσίας του ΚΚΕ, έγινε η αστυνομία της αστικής κυβέρνησης “Εθνικής Ενότητας”, πυροβόλησε αιφνιδιαστικά εναντίον αριστερής συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος και σκότωσε 28 και τραυμάτισε 101 άοπλους πολίτες.
Η ΤΡΙΤΗ: 12 Φεβρουαρίου 1945. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ παραδίδουν τα όπλα τους. η προδοτική ηγεσία του ΚΚΕ -κατά διαταγή του Στάλιν- υπέγραψε τον αφοπλισμό του ισχυρότατου και εμπειροπόλεμου στρατού της. Και ουσιαστικά παρέδωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, στο έλεος του εγκληματικού ελληνικού καπιταλισμού.
Αυτοί οι αντάρτες όμως αγνοούσαν: Ότι ο “πάνσοφος” Στάλιν είχε παραχωρήσει την Ελλάδα στον Αγγλικό ιμπεριαλισμό.



Μια θλιβερή πλευρά
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Που δε μειώνει σε τίποτα το τραγικό μεγαλείο του


Ερευνώντας την ιστορία της κατάληψης του Πολυτεχνείου από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου του 1973, διαπιστώσαμε ότι η επίσημη ιστορία που μας παρουσιάζουν τα κόμματα, δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια. Και αυτό ισχύει και για την ηγεσία του ΚΚΕ. Αυτό το στηρίζουμε στα στοιχεία μας που βρίσκονται: Στο συνδικαλιστικό έντυπο  της ΚΝΕ του ΚΚΕ, την “Πανσπουδαστική”, αριθμός φύλλου 8, στη σελίδα 4, το Γενάρη-Φλεβάρη 1974.


Η συνδικαλιστική εφημερίδα της ΚΝΕ Η “Πανσπουδαστική” (αριθμός φύλλου 8) που κατηγορεί τους μαχητές της κατάληψης του Πολυτεχνείου


Το επίμαχο μέρος της κατηγορίας της “Πανσπουδαστικής” της ΚΝΕ -σε μεγέθυνση- όπου αυτή συκοφαντεί τους ηρωικούς μαχητές της κατάληψης του Πολυτεχνείου της 14ης Νοέμβρη του 1973, σαν οργανωμένους πράκτορες της ΚΥΠ, που ενέργησαν με τις εντολές της CIA κ.λπ. κ.λπ.
Η τότε πολιτική γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ, ήταν το ομαλό πέρασμα από τη Δικτατορία στην Αστική Δημοκρατία δια των πολιτικών παρασκηνίων… Και καταδίκαζε κάθε άλλη λύση για δυναμική λαϊκή επέμβαση, με τις σταλινικές της μεθόδους που βλέπετε στο φωτοκοπημένο δημοσίευμα: Το οποίο τότε επαναλάμβανε συνεχώς, ο ραδιοσταθμός “Φωνή της Αλήθειας” από την ανατολική Ευρώπη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Αυτά τα δύο άρθρα γράφτηκαν από τον Γιάννη Βερούχη (1931-2010) το 1999 και τα αναδημοσιεύουμε.