Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

1 Νοεμβρίου: Οι εργάτες της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ-έργα  ΔΕΔΔΗΕ της ΔΕΗ σε Αττική και Κορινθία συνέχισαν τις από 20 Οκτωβρίου 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τους για τα δεδουλευμένα τους. Στις 4/11 έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα. Σταμάτησαν την απεργία στις 11 του μήνα, αφού απέσπασαν εγγυήσεις για άμεση πληρωμή.

● Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ (οργανισμός αγροτικών αποζημιώσεων) συνέχισαν και την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη τις από 17 Οκτωβρίου 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τους για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας από τον υπουργό Γεωργίας. Διεκδικούν ακόμα την ανεμπόδιστη μετακίνηση των γεωτεχνικών στην επαρχία.


● Οι εργάτες του εργοστασίου «Microfil-Κ.Ζαφρανάς» στην Κόρινθο έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους.

2 Νοεμβρίου: Οι εργάτες του εργοστασίου τροφίμων «ΚΟΛΙΟΣ» στο Κορωπί Αττικής έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην απόλυση συναδέλφων τους και για την πληρωμή αδειών και υπερωριών.

3 Νοεμβρίου: Οι συνταξιούχοι προχώρησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι 40 εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ» (Γαντζούλας-έργα ΔΕΔΔΗΕ) στην Άρτα ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα πολλών μηνών. Από τις 29 του μήνα προχώρησαν σε καθημερινές καταλήψεις των γραφείων της ΔΕΗ στην Άρτα.

4 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας έκαναν δίωρη στάση εργασίας για την παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων.

6 Νοεμβρίου: 24ωρη απεργία, την 7η της χρονιάς, έκαναν οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

● Οι εργαζόμενοι της Δράμας πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε έναν εργάτη στα λατομεία-μαρμαράδικα της περιοχής, και ήταν το 4ο μέσα σε έξι μήνες στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

8 Νοεμβρίου: 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη Αττικής ενάντια στα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη, ο οποίος θέλει να τους θέσει σε καθεστώς «εθελουσίας εξόδου» για το επόμενο 18μηνο που θα ανακαινίζεται το ξενοδοχείο.

● Οι υπάλληλοι της Ένωσης των ΠΑΕ της Β΄ Εθνικής (Football League) έκαναν για τρεις ημέρες (8-10-11 του μήνα) δίωρες στάσεις εργασίας για τα δεδουλευμένα τους.

10 Νοεμβρίου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην περικοπή του εφάπαξ τους. Στις 28/11 πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

11 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι της κλινικής «Λυσίμαχος Σαραφιανός» στη Θεσσαλονίκη έκαναν 24ωρη απεργία για δεδουλευμένα οχτώ μηνών και την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ο εργοδότης επιδίωξε να βγάλει παράνομη την απεργία.

12 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην εμπορική επιχείρηση «Discount  Markt» στη Θεσσαλονίκη έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στα τρία καταστήματα της επιχείρησης ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους.

14 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Στον «Ευαγγελισμό» οι εργολαβικοί εργαζόμενοι κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία για τα εργασιακά τους αιτήματα, ενώ στις 29 του μήνα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

15 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στις σταθερές συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ.) του λεκανοπεδίου Αττικής (ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Ηλεκτρικός) ξεκίνησαν διαρκείς 4ωρες στάσεις εργασίας (15-18-21-23-24-28 και 30 του μήνα) ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις διοικητικές υπηρεσίες της ΣΤΑ.ΣΥ.

Στάση εργασίας έκαναν εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη.

18 Νοεμβρίου: Οι εργάτες της μεταλλουργίας ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας ξεκίνησαν αγώνα, με 4ωρη στάση εργασίας, για την κατάργηση των εργολαβιών μέσα στο εργοστάσιο. Στις 30 του μήνα προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.

21 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο λιθογραφείο «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ» στην Αθήνα ξεκίνησαν δίωρες στάσεις εργασίας ενάντια στην ενοικίαση εργαζομένων στο εργοστάσιο από την εταιρεία «TRENKWALDER JOBCENTERS HELLAS». Συνέχισαν  με την ίδια κινητοποίηση στις 25 και 28 του μήνα. Στις 30 προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.

24 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης-κεφαλαίου. Την ίδια ημέρα απήργησαν οι ναυτεργάτες της χώρας.

25 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)  ξανάρχισαν την επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους.

30 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία CYTA έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία.

● Οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας χρηματοδότηση του ΙΓΜΕ, προσλήψεις και αποτροπή κατασχέσεων της περιουσίας του οργανισμού.

● Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στη Θεσσαλονίκη έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα τους.


Σ. Κρόκος