Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017



3 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στη Βόρεια Ελλάδα συνέχισαν τις κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, με συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Στις 5 του μήνα έγινε ξανά η ίδια κινητοποίηση, στις 12 συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη και στις 14 συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλαμαριά.
* Οι 57 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική έκαναν κατάληψη στο δημαρχείο μετά την υπογραφή της απόλυσής τους από τον δήμαρχο. Την επομένη έκαναν πορεία στην περιοχή.

4 Ιανουαρίου: 2ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργολαβικοί εργάτες της βιομηχανίας σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας για την κατάργηση των εργολαβιών και τη μονιμοποίησή τους. Στις 10 του μήνα έγινε 48ωρη απεργία απ’ τους ίδιους εργολαβικούς εργαζόμενους, ενώ στις 16 έκαναν στάση εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης για την παροχή γάλακτος και ατομικών μέσων προστασίας.


9 Ιανουαρίου: Οι εργάτες του εργοστασίου ΝΙΚΙ ΙΝΟΧ στη Θεσσαλονίκη έκαναν 24ωρη απεργία για την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους.

 13 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας έκαναν δίωρη στάση εργασίας για προσλήψεις προσωπικού και ενάντια στην εκχώρηση τομέων σε εργολάβους. Λίγο μετά, έγιναν από το δήμο 13 προσλήψεις.
* Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Κορίνθου έκαναν κινητοποιήσεις αρχικά στο δημαρχείο και μετά, στις 25 και 31 του μήνα, στην Επιθεώρηση Εργασίας της πόλης, για τη ματαίωση της απόλυσής τους.

15 Ιανουαρίου: Οι εμποροϋπάλληλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία για μία ακόμα Κυριακή κατά την οποία τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, υπερασπιζόμενοι έτσι την κυριακάτικη αργία.

18 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας έκαναν 4ωρη στάση εργασίας με συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές πόλεις ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων συναδέλφων τους.

20 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές δομές ειδικής αγωγής έκαναν 5ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας διαμαρτυρόμενοι για τις παραβιάσεις των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους.

25 Ιανουαρίου: Οι απολυμένοι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «ATHENS LEDRA» στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας συνεχίζοντας τον αγώνα τους για πληρωμή των δεδουλευμένων τους και πρόσληψή τους σε θέσεις εργασίας.

27 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου στην Αθήνα έκαναν τρίωρες στάσεις εργάσιας για δύο συνεχόμενες ημέρες για τις καθυστερήσεις πληρωμών τους. Έγινε συγκέντρωση στους χώρους εργασίας.
* Στον Βόλο έγινε 4ωρη στάση εργασίας από τους εργάτες βιομηχανίας μετάλλου ΒΕ.ΜΕ.ΚΕΠ. για την ανάκληση απόλυσης συναδέλφου τους.

28 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για την καθυστέρηση πληρωμών τους.

30 Ιανουαρίου: Οι μεταλλεργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος ξεκίνησαν δίωρες καθημερινές στάσεις εργασίας, που θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα, για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

31 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας NOKIA στην Αθήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας ενάντια στη μείωση μισθών και τις απολύσεις συναδέλφων.
* Παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν: από τους εργαζόμενους του καταστήματος «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ» στη Λαμία για την απόλυση τριών συναδέλφων τους και από τους εργαζόμενους των εργολαβιών στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» στην Αθήνα για την κατάργηση των εργολαβιών και τη μονιμοποίησή τους.


Σ. Κρόκος