Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Οι αγρότες πρέπει να συμμαχήσουν με την εργατική τάξη

Οι αγρότες κινητοποιούνται πάλι ενάντια στην εφαρμοζόμενη κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας τους. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν πέρυσι έχουν πλέον τον αντίκτυπό τους και
Οι φτωχοί αγρότες πρέπει να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους
και να αναδείξουν ένα αγροτικό πρόγραμμα που να τους ενώνει
με την εργατική τάξη των πόλεων
αυτός είναι δυσβάστακτος. Οι αγρότες υποχρεούνται σε μηνιαία καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τη στιγμή που δεν είναι εργαζόμενοι με τακτική πληρωμή.
Το κόψιμο των ελαφρύνσεων στον φόρο του πετρελαίου, το ΦΠΑ και άλλους φόρους, όπως και η αύξηση της άμεσης φορολογίας (26% από το πρώτο ευρώ είσπραξης) χτυπάει αντικειμενικά τα πιο χαμηλά αγροτικά εισοδήματα.
Οι κινητοποιήσεις μέχρι τώρα δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Αυτό οφείλεται σε εσωτερικά αίτια του αγροτικού κόσμου, στα οποία και πρέπει να δοθεί κατάλληλη πολιτική απάντηση.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών ανήκει στη μικρή ιδιοκτησία. Στο αγροτικό κίνημα, όμως, γενικά κυριαρχούν μεσαία και ανώτερα στρώματα, που δίνουν στις κινητοποιήσεις αρνητική, ανοιχτά φιλοκαπιταλιστική, κατεύθυνση και φράζουν τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στην ανάπτυξη του αγώνα: τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα στρώματα της πόλης. Τα αγροτικά αιτήματα πρέπει να κατευθυνθούν ενάντια στον κύριο υπεύθυνο της φορομπηχτικής πολιτικής, που δεν είναι άλλος από το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο σήμερα στη χώρα μας είναι άκρως παρασιτικό: τραπεζικό, τουριστικό, εφοπλιστικό κ.λπ. Πρέπει να υπάρξουν αιτήματα για έλεγχο των τιμών και της ποιότητας των προϊόντων απο κοινές επιτροπές αγροτών και εργαζομένων των πόλεων, για την προστασία και των μεν και των δε. Πρέπει να μπούνε απ’ το ίδιο το αγροτικό κίνημα οι βάσεις για δημιουργία σύγχρονης συνεταιριστικής παραγωγής, που θα ελέγχεται από και θα προστατεύει τους μικροκαλλιεργητές.
Αν πάρει ο αγώνας μια τέτοια κατεύθυνση, το σίγουρο είναι ότι ο εργαζόμενος κόσμος της πόλης θα στήσει «ευήκοα ώτα» και θα δοθεί άλλη δυναμική στις κινητοποιήσεις. Μέσα στους αγρότες υπάρχουν πραγματικά πρωτοπόρα στοιχεία που τα σκέφτονται όλ’ αυτά, αλλά είναι διασκορπισμένα στις διάφορες περιοχές. Αν συντονιστούν και δημιουργήσουν έναν οργανωτικό πόλο, μπορούν να δώσουν στο αγροτικό κίνημα την κατεύθυνση που χρειάζεται για να αναζωογονηθεί και να βρει δρόμο συμμαχίας με την εργατική τάξη.

Σ. Κρόκος