Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Η ιστορία του εμβλήματός μας




Σαν συμπυκνωμένη έκφραση της αγωνιστικής 
τροτσκιστικής ιστορίας μας


Ο Ρόμβος, το έμβλημα της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» μας και της κομμουνιστικής τροτσκιστικής οργάνωσής μας, έχει μια Ιστορία ηρωικών θυσιών και αγώνων 77 ετών, και σ’ αυτήν την παράδοση συνεχίζουμε…

1933-1940

Ρόμβος που είχε μέσα δύο γράμματα του λατινικού αλφαβήτου ήταν το έμβλημα της παράνομης εφημερίδας «UNSER-WORT» «Ο Λόγος μας», της γερμανικής κομμουνιστικής τροτσκιστικής οργάνωσης.


1943-1944

Το ίδιο έμβλημα ήταν μέσα και στην παράνομη γερμανική εφημερίδα για τους γερμανούς στρατιώτες, την «ARBEITER und SOLDAT» «Εργάτης και Στρατιώτης» της ίδιας γερμανικής επαναστατικής οργάνωσης.

1962-1967
Ο Ρόμβος, για λόγους ιστορικούς επιλέχτηκε τιμητικά και έγινε το έμβλημα του «ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ» της ελληνικής κομμουνιστικής τροτσκιστικής οργάνωσης που εξέδωσε επίσης τιμητικά τον «Λόγο μας».

1977


Ο Ρόμβος επροτάθηκε τιμητικά από τον πρόεδρο της 150μελούς απεργιακής επιτροπής και έγινε το έμβλημά της: Στην μεγάλη και ιστορική νικηφόρο απεργία των πάνω από δυόμισι χιλιάδων εργατών λιθογράφων, που με την συνεχή απεργία τριών μηνών, κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εργατικής τάξης, την πενθήμερη σαραντάωρη εβδομαδιαία εργασία, και την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (τιμαριθμικό μεροκάματο).

1996

Ο Ρόμβος, το μαχητικό και τιμημένο έμβλημα της Κομμουνιστικής Τροτσκιστικής Ιστορίας μας, ορίστηκε το 1996 με απόφαση του συνεδρίου μας, σαν σήμα της κομμουνιστικής-τροτσκιστικής οργάνωσής μας, και της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» μας.


Συμπληρωματικά ιστορικά στοιχεία


Το 1931 ιδρύθηκε η γερμανική κομμουνιστική-τροτσκιστική οργάνωση «Κομμουνιστές Διεθνιστές Γερμανίας», την οποία ο χιτλερικός φασισμός που επικράτησε το 1933, επέρασε κυριολεκτικά από πυρωμένο σίδερο. Οι επίμονοι όμως Γερμανοί σύντροφοί μας συνέχισαν, και εισήγαγαν παράνομα στη Γερμανία την «UNSER-WORT» « Ο Λόγος μας» που τυπωνόταν στη Γαλλία το 1933-1935, και στο Βέλγιο το 1936-1940.
●  Οι ακατάβλητοι όμως Γερμανοί σύντροφοί μας συνέχισαν σαν επιστρατευμένοι στον γερμανικό στρατό, και κυκλοφόρησαν μυστικά το 1943-1944 στους Γερμανούς στρατιώτες, και κάτω από τη μύτη της φοβερής Γκεστάπο και των Ες-Ες, την παράνομη κομμουνιστική διεθνιστική εφημερίδα «ARBEITER und SOLDAT» «Εργάτης και Στρατιώτης».
Τα τελευταία φύλλα της «ARBEITER und SOLDAT» του 1944 καλούσαν τους Γερμανούς στρατιώτες να οργανώσουν μυστικούς πυρήνες και να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν με τους εργάτες των κατακτημένων χωρών της Ευρώπης. Τελικά όμως λίγο πριν τη λήξη του πολέμου, η Γκεστάπο εντόπισε τους συντρόφους μας και τους θανάτωσε όλους.
●  Η επίσημη ιστορία των «δημοκρατικών», των σταλινικών και του νέου γερμανικού κράτους, εξαφάνισε εντελώς αυτή την εκπληκτικά ηρωική πάλη του κομμουνιστικού διεθνισμού, και δεν θα υπήρχε κανένα ιστορικό αποδεικτικό στοιχείο, αν δεν βρισκόταν η εφημερίδα στα αρχεία του γερμανικού στρατού…
● Το 1962 η ελληνική κομμουνιστική-τροτσκιστική οργάνωση (Κ.Δ.Κ.Ε.) ίδρυσε το «ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ» στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη αρ.3. Και το 1963 εξέδωσε παράλληλα με το «Μαρξιστικό Δελτίο» και τον «Λόγο μας».
Το 1967 η στρατιωτική δικτατορία επικήρυξε τον υπεύθυνο του «ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ», Γιάννη Βερούχη, ζωντανό ή νεκρό, με σημαντικό χρηματικό ποσό. Για τον διοικητή της ΚΥΠ Μ. Ρουφογάλη –όπως αναφέρει σε έγγραφό του- ο επικηρυγμένος ήταν «επικίνδυνος κομμουνιστής και ιδρυτής της παράνομης οργανώσεως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ (ΔΕΑ)».
Πράγματι η οργάνωση αυτή ήταν η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση κατά της δικτατορίας και ήταν έργο των Κομμουνιστών-Τροτσκιστών. Το χρηματικό έπαθλον όμως του κυρίου Ρουφογάλη έμεινε ανείσπρακτον… διότι ο επικηρυγμένος δραπέτευσε στο εξωτερικό…
● Το 1977, η μεγάλη νικηφόρος απεργία των εργατών λιθογράφων είναι ένας μεγάλος ιστορικός σταθμός της ελληνικής εργατικής τάξης. Τα αιτήματα της νικηφόρου απεργίας, εξέφρασαν τον δυναμισμό και την επικαιρότητα του «Μεταβατικού Προγράμματος της 4ης Διεθνούς» του Λέοντα Τρότσκυ. Και η απεργία αυτή είναι έργο των ιδεών της επιμονής και της αποφασιστικότητας, μιας ομάδας Κομμουνιστών-Τροτσκιστών εργατών, που τα ονόματά τους και το ρόλο τους έχουμε καταγράψει στη «Σοσιαλιστική Προοπτική», και θα επανέλθουμε λεπτομερέστεροι.
● Το 1996, ο Ρόμβος ανακηρύχθηκε έμβλημα της οργάνωσής μας. η ανακήρυξη όμως ενός τέτοιου μαχητικού ιστορικού εμβλήματος σαν έμβλημα των νέων αγώνων, εμπεριέχει οπωσδήποτε μια σοβαρή ηθική ευθύνη. Για όσους φυσικά έχουν συνειδητοποιήσει καλά, το τι ακριβώς σημαίνει να δηλώνει κανείς ότι είναι τροτσκιστής επαναστάτης, και να είναι.


Από τη σύνταξη