Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

1930 – Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Υπό τη σημαία του Λέοντα Τρότσκυ

1930: Με την προσωπική επέμβαση του ίδιου του συναρχηγού της Οκτωβριανής Επανάστασης Λέοντα Τρότσκυ, συγκροτείται η πρώτη Κομμουνιστική-Τροτσκιστική οργάνωση στη χώρα μας, η Κομμουνιστική Οργάνωση Μπολσεβίκων Λενινιστών (Αρχειομαρξιστών) – ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αριστερής Αντιπολίτευσης, και κυκλοφορεί την πρώτη επαναστατική  εφημερίδα στην Ελλάδα: την «Πάλη των Τάξεων».


Από τα πρώτα φύλλα της «Πάλης των Τάξεων», της μαχητικής 
προλεταριακής εφημερίδας των πρώτων Ελλήνων 
Κομμουνιστών-Τροτσκιστών
Η «Πάλη των Τάξεων» χτυπάει αλύπητα την καπιταλιστική τρομοκρατία, τις φυλακίσεις και εκτοπίσεις αγωνιστών και κάθε κτηνωδία της αντίδρασης. Αποκαλύπτει την αθλιότητα μέσα στην οποία οι καπιταλιστές έχουν βυθίσει την εργατική τάξη, τους αγρότες και όλους τους καταπιεσμένους. Είναι αδιάλλακτη κατά της σταλινικής αντεπανάστασης και αταλάντευτη στην υπεράσπιση του Μαρξισμού και του Μπολσεβικισμού. Φέρνει συνεχώς τα νέα του διεθνούς επαναστατικού κινήματος και δημοσιεύει αμέσως κάθε καινούργιο άρθρο του Τρότσκυ.

Η «Πάλη των Τάξεων» είχε να δώσει από την αρχή δύο μάχες: Τη μάχη της σύνταξης και τη μάχη της κυκλοφορίας.


Τη μάχη της σύνταξης την έφεραν σε πέρας οι μαχητές εργάτες της οργάνωσης. Από αυτούς τους εργάτες, που ανήκαν στα πιο καταπιεσμένα στρώματα της κοινωνίας, που  πολλοί δεν ήξεραν καν γράμματα, βγήκαν οι συντάκτες της «Πάλης των Τάξεων», χάρη στην εκπληκτική διαπαιδαγώγηση του πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης, του Γιώργου Βιτσώρη, που τους έμαθε πώς να μεταφέρουν στο χαρτί τα βάσανα και τους αγώνες της τάξης τους, στην απλή και καθαρή, εργατική γλώσσα.
Και τη μάχη της κυκλοφορίας την έδωσαν όλα τα μέλη της οργάνωσης. Χωρισμένοι σε συνεργεία, αγωνίζονταν να φτάσει παντού η «Πάλη των Τάξεων», σε όλα τα εργοστάσια, σε όλες τις εργατικές συνοικίες, σε όλες τις πόλεις της χώρας. Είχαν να αντιμετωπίσουν τις διώξεις του αστικού κράτους, αλλά και την τρομοκρατία του σταλινισμού, που προσπαθούσε με κάθε τρόπο, ακόμη και με δολοφονικές επιθέσεις, να σβήσει τη φωνή των Τροτσκιστών. Αλλά οι σύντροφοί μας δε λύγισαν. Και νίκησαν και σ’ αυτή τη μάχη.
Από τη σύνταξη