Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

1 Φεβρουαρίου: Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα του Κωτσόβολου στη Λαμία έκαναν οι εργαζόμενοί του για την απόλυση τριών συναδέλφων τους.

Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον Πειραιά συνέχισαν τις καθημερινές στάσεις εργασίας τους για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Από τις 6 του μήνα ξεκίνησαν κινητοποιήσεις σε ναυπηγεία της Σαλαμίνας, για όλη την εβδομάδα.

3 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανακύκλωσης «ΣΑΛΗΣ» –πρώην «ΟΙΚΟΜΕΤ»– στη Θεσσαλονίκη έκαναν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για έξι απολύσεις συναδέλφων τους.


Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στη Βόρεια Ελλάδα συνέχισαν τις κινητοποιήσεις για διασφάλιση των δεδουλευμένων και των θέσεων εργασίας τους με συγκεντρώσεις στις 3, 10, 20 και 23/2 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στις 15/2 στην Α΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και στις 21/2 στο κατάστημα της επιχείρησης στη Βέροια.

7 Φεβρουαρίου: Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία σιδηρονικελίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας έκαναν τετράωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου για την κατάργηση του εργολαβικού καθεστώτος. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 17 του μήνα.

8 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στην Καβάλα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

9 Φεβρουαρίου: Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε από ναυτεργατικά σωματεία στα γραφεία του ΝΑΤ στον Πειραιά για την ασφάλιση των ναυτεργατών.

10 Φεβρουαρίου: Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου Λάρισας έκαναν πεντάωρη στάση εργασίας για τη μονιμοποίησή τους.

17 Φεβρουαρίου: Τρίωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς του Λεκανοπεδίου (ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Ηλεκτρικός) ενάντια στην εκχώρηση εσόδων της εταιρείας στον ΟΑΣΑ. Στις 23 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία.

24ωρη απεργία έκαναν οι φύλακες των αρχαιολογικών χώρων για τη διατήρηση του καθεστώτος των υπερωριών-υπερημεριών, την καταβολή των δεδουλευμένων και την πρόσληψη προσωπικού.

20 Φεβρουαρίου: Συνεχόμενες 48ωρες απεργίες, που διήρκεσαν και την επόμενη εβδομάδα, ξεκίνησαν οι καθαρίστριες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου ενάντια στη μείωση των μισθών τους από την εργολαβική εταιρεία ISS.

21 Φεβρουαρίου: 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι του δήμου Ηλιούπολης για την πληρωμή των συμβασιούχων συναδέλφων τους.

23 Φεβρουαρίου: Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας  έγινε από μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το θέμα της ανεργίας στην εκπαίδευση.

24ωρη απεργία έκαναν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού για τα δεδουλευμένα μηνών και για τη σταθερή πληρωμή τους.

24ωρη απεργία έγινε από τους εργαζόμενους της «Εθνικής Ασφαλιστικής» ενάντια στην πώληση της εταιρείας σε ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

24 Φεβρουαρίου: Οι εργάτες και οι εργάτριες της χημικής βιομηχανίας SCOTT  ΑΕ έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα. Βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις εδώ και μήνες λόγω των μειώσεων μισθών και των συνεχών καταστρατηγήσεων που κάνει η εργοδοσία στα εργασιακά τους δικαιώματα.


Σ. Κρόκος