Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Βιομήχανοι χωρίς βιομηχανία

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) τοποθετήθηκε για την έξοδο από την κρίση. Και ζητάει, εκτός από πρόσθετο μνημόνιο («μνημόνιο plus»), μέτρα που αφορούν όλους τους τομείς του κεφαλαίου... εκτός απ’ το βιομηχανικό.
Χρηματοπιστωτικά και ναυτιλιακά κέντρα σε Αθήνα και Πειραιά, μεγάλα τεχνικά έργα με «σύμπραξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή προσφορά του δημοσίου στους κατασκευαστές, ιδιωτικοποιήσεις (εταιρείες ύδρευσης), κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου (logistics) σε Αττική και Θεσσαλονίκη, μείωση αφορολόγητου στα 4.800 ευρώ, Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (κέντρο ξεπουλήματος δηλαδή) κ.ά.
Δεν μας εκπλήσσει η αντεργατική μανία του ΣΕΒ. Είναι στην παράδοση της εγχώριας αστικής τάξης. Το θέμα είναι ότι ενδιαφέρεται για όλους τους άλλους τομείς του κεφαλαίου, και όχι... για την ίδια τη βιομηχανία. Αυτή είναι μια απόδειξη και του γενικότερου παρασιτισμού του συστήματος αλλά και ότι τα κεφάλαια που κυριαρχούν στη χώρα (χρηματοπιστωτικό, εφοπλιστικό κ.λπ.) έχουν κυριαρχήσει και στο παραδοσιακό όργανο των βιομηχάνων. Και όπως πάνε, θα τους αφήσουν και χωρίς βιομηχανία.

Σ.Κ.