Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ

Ο εθνικισμός ανεβαίνει επικίνδυνα σε όλα τα Βαλκάνια. Ο καπιταλισμός
 είναι πολύ γερασμένος για να δώσει λύσεις στα εθνικά και κοινωνικά 
προβλήματα της περιοχής. Η διέξοδος είναι η ενότητα των εργατικών
 τάξεων στην πάλη για τον αληθινό σοσιαλισμό.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η βαθιά παρακμή του καπιταλισμού και ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τα Βαλκάνια, μια περιοχή σε μόνιμο αναβρασμό.
Στην Ρουμανία ξέσπασαν διαδηλώσεις όταν με διάταγμα η κυβέρνηση αμνήστευσε κρατικούς αξιωματούχους εμπλεκόμενους σε υπόθεση διαφθοράς.
Στην Αλβανία, στο πλαίσιο των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, η αντιπολίτευση οργανώνει μεγάλες διαδηλώσεις και κατηγορεί την κυβέρνηση για σκάνδαλα και ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη
καλλιέργεια χασίς – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή η αντιπολίτευση είναι κάτι διαφορετικό. Ο εθνικισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, από εθνικιστικά κομμάτια που ονειρεύονται τη Μεγάλη Αλβανία και υποβοηθούν τις εξελίξεις διαίρεσης της ΠΓΔΜ, καθώς και τη σύγκρουση στο Κόσσοβο.
Στην ΠΓΔΜ, η διαμάχη μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών έχει πάρει διαστάσεις επικίνδυνες. Υπάρχουν συγκρούσεις στους δρόμους, ενώ οι αποσχιστικές τάσεις από μεριάς Αλβανών είναι εμφανείς, με ενδείξεις στήριξης από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Στο Κόσοβο, ο λαός υποφέρει από τη φτώχεια και την ανεργία, κάτω από μια αυταρχική κυβέρνηση, βουτηγμένη στη διαφθορά. Οι Σέρβοι προσπάθησαν να ενώσουν σιδηροδρομικά το Βελιγράδι με τη Μιτρόβιτσα, περιοχή μέσα στο Κόσοβο με σερβικό πληθυσμό, αναγράφοντας στο τρένο σε 21 γλώσσες «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Φυσικά οι Κοσοβάροι το σταμάτησαν και οι εθνικιστικοί τόνοι έχουν ανέβει πολύ. Εδώ εμπλέκεται και η Ρωσία, που βοηθά στρατιωτικά τη Σερβία, ενώ το Κόσοβο έχει τις πλάτες της Αλβανίας, η οποία με την σειρά της πατρονάρεται από την Τουρκία.
Στη Βοσνία, ο εμφύλιος είναι προ των πυλών. Η αντιπολίτευση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας καλεί σε μεγάλες διαδηλώσεις κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησης, αλλά και με εθνικιστικά συνθήματα, δείχνοντας πόσο κοντά βρισκόματε σε μια σύγκρουση εθνοτήτων.
Η Κροατία, στον ίδιο χορό και αυτή, με πρωταγωνιστή την Ustase, μια εθνικιστική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία είχε διοριστεί τοπική κυβέρνηση από τους Γερμανούς Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ελλάδα, αν και έχει πάψει να ανήκει πολιτικά και οικονομικά στα Βαλκάνια, κινδυνεύει λόγω των μνημονίων να εμπλακεί κι αυτή σε αυτόν τον παραλογισμό. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε την άθλια εθνικιστική εξωτερική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι της ΠΓΔΜ. Μια διάλυση της ΠΓΔΜ και το μοίρασμά της από Αλβανία και Βουλγαρία θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή.
Η καπιταλιστική παλινόρθωση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σαν αποτέλεσμα του εκφυλισμού του εκεί σταλινικού καθεστώτος, και η διαίρεσή της σε κρατίδια όχι μόνο δεν προσέφερε λύσεις στα προβλήματα των λαών, αλλά αντίθετα τους βύθισε ακόμη περισσότερο μέσα στη φτώχεια, κάτω από εντελώς διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Εδώ και 20 χρόνια, στα δυτικά Βαλκάνια η ανεργία βρίσκεται μεταξύ 20% και 50%. Στη Βοσνία, άνω του 60% των νέων ανδρών είναι άνεργοι. Βασικές κοινωνικές δομές, όπως η υγεία, δεν λειτουργούν. Πάνω από τους μισούς Βόσνιους επιθυμούν να φύγουν. Οι μισοί αιτούντες άσυλο στη Γερμανία δεν είναι από Αφρική ή Ασία, αλλά από τα Βαλκάνια.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαφορετικά έθνη συγκατοίκησαν για 40 χρόνια στην ενιαία Γιουγκοσλαβία. Η διάλυσή της, για τους λόγους που προαναφέραμε, έφερε στο προσκήνιο τα εθνικιστικά μίση. Ο σημερινός ετοιμοθάνατος καπιταλισμός δεν μπορεί να σβήσει αυτά τα μίση, όπως δεν μπορεί πλέον να λύσει βασικά ζητήματα διαβίωσης του πληθυσμού. Αντίθετα, οι τάσεις επαναχάραξης των συνόρων και στην περιοχή των Βαλκανίων, προϋπόθεση για το ξαναμοίρασμα της περιοχής από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θα φέρουν μόνο αίμα και δυστυχία.
Η κρίση στα Βαλκάνια μπορεί να λυθεί μόνο με την ενότητα των εργατικών τάξεων και την πάλη για Ενωμένα Σοσιαλιστικά Βαλκάνια, μέσα στις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός, η ελληνική εργατική τάξη, μπορεί και οφείλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Χρήστος Χατζής