Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Ξεπουλάνε τις βασικές μονάδες της ΔΕΗ



Η κυβέρνηση υποχώρησε και στην πώληση λιγνιτικών
μονάδων σε ιδιώτες, θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τη ΔΕΗ,
απ’ την οποία εξαρτώμαστε όλοι μας
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει μονάδες της ΔΕΗ και προσπαθεί να καλύψει και αυτή την επαίσχυντη υποχώρησή της στους δανειστές με εύσχημες δικαιολογίες. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης μίλησε για «συμμόρφωση της χώρας με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απαγορεύει τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνιτικές μονάδες». Είπε ακόμα ότι «στους επενδυτές του λιγνίτη μπορούν να συμμετέχουν φορείς του δημοσίου και τοπικά σχήματα».
Αυτά είναι φούμαρα και χάντρες για ιθαγενείς. Στην ουσία, μεθοδεύεται η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, που είναι και οι βασικές πηγές της ηλεκτρικής
ενέργειας, στα αρπακτικά του κεφαλαίου. Η απαίτηση των δανειστών για πώληση του 40% της ΔΕΗ φαίνεται να υλοποιείται. Η πώληση λιγνιτικών μονάδων θα οδηγήσει και στις υδροηλεκτρικές μετά. Στη «διαπραγμάτευση» φάνηκε ότι οι λεγόμενοι θεσμοί και οι δανειστές λειτουργούν σαν πράκτορες των μεγαλοκαπιταλιστικών ομίλων που λυμαίνονται την ηλεκτρική ενέργεια. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα γνωστά εγχώρια αρπακτικά και οι σύμμαχοί τους από το εξωτερικό.
Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων «δένει» με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Την αποψίλωση της ΔΕΗ απ’ το 40% των καταναλωτών-πελατών της μέχρι το 2021, την ιδιωτικοποίηση των βοηθητικών τομέων διανομής και διαχείρισης του ρεύματος (ΑΔΜΗΕ–ΔΕΔΔΗΕ), το νέο «χαράτσι» για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Η μεθοδευμένη χρεοκοπία της ΔΕΗ χρονολογείται από την εποχή του πρώτου μνημονίου, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη φόρτωσε με την είσπραξη του φόρου της ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ να φτάσουν τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο ηλεκτρισμός είναι το πολυτιμότερο σύγχρονο κοινωνικό αγαθό. Από τα νύχια των αρπακτικών του κεφαλαίου μπορεί να τον σώσει μόνο η οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση. Με πυρήνα αντίδρασης τους 18.500 εργατοϋπαλλήλους της ΔΕΗ πρέπει έστω και τώρα να ξεκινήσει ο αγώνας για την ακύρωση του ξεπουλήματος. Η ΔΕΗ πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε δημόσια βάση και κάτω από τον έλεγχο του εργαζόμενου λαού. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία της.

Σ. Κρόκος