Κυριακή 23 Απριλίου 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ισπανία: Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας είχαμε τονίσει τη σημασία της μάχης που δίνουν οι Ισπανοί λιμενεργάτες προκειμένου να σταματήσουν το «άνοιγμα» των λιμανιών στα ιδιωτικά συνεργεία, κάτι που θα σημάνει απώλεια χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας και δραματική χειροτέρευση των αμοιβών και συνθηκών εργασίας τους. Στη μάχη αυτοί οι Ισπανοί λιμενεργάτες σημείωσαν μια πρώτη κρίσιμη νίκη! Το σχετικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση Ραχόι στη Βουλή δεν πέρασε. Ωστόσο, ο αγώνας συνεχίζεται, καθώς η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έσπευσε να δεχθεί μειώσεις μισθών 6% και «εθελούσιες εξόδους» προκειμένου να «καλοπιάσει» την κυβέρνηση, που ψάχνει ευκαιρία να επαναφέρει το σχέδιο.


Αγγλία: Στις 3 Μαρτίου, τα πληρώματα καμπίνας της British Airways ξεκίνησαν 7ήμερη απεργία. Στις 6 Μαρτίου πραγματοποίησαν μια ακόμα 24ωρη απεργία οι οδηγοί λεωφορείων της Οξφόρδης. Στις 13 Μαρτίου απήργησαν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία Merseyrail, στις 15-16 Μαρτίου το προσωπικό καθαριότητας στο LSE και στις 24 και 27 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στη Fujitsu, η οποία έχει ανακοινώσει μαζικές απολύσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά τμήματά της. Νέες απεργίες προετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στο μετρό στου Λονδίνου.

Βραζιλία: Όλον τον μήνα οι μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπραζίλια κ.λπ., σείστηκαν από τις ογκώδεις λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική αυστηρής λιτότητας της κυβέρνησης Τέμερ, η οποία πήρε την εξουσία με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 90% των πολιτών αντιτίθεται στα μέτρα, μεταξύ άλλων στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Στις 15 Μαρτίου οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν σειρά 48ωρων απεργιών, ενώ την ίδια μέρα οργανώθηκε μεγάλη πανεθνική διαδήλωση από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με συμμετοχή και των αγροτών. Γενική απεργία προετοιμάζεται για τις 28 Απριλίου.

Αργεντινή: Σε απανωτές 24ωρες και 48ωρες απεργίες κατέβηκαν οι εκπαιδευτικοί της χώρας από τις 6 Μαρτίου, διεκδικώντας αύξηση μισθών κατά 35% – όσο περίπου και ο πληθωρισμός που μαστίζει τη χώρα.

Γερμανία: Ύστερα από μια διαμάχη με την εργοδοσία που κράτησε πέντε χρόνια και έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά 14 απεργίες, οι πιλότοι της Lufthansa ανακοίνωσαν στις 15 Μαρτίου ότι επήλθε συμφωνία, με αυξήσεις 11,5% και ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιάτικα.

Από τη σύνταξη