Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

1 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στη διανομή της COCA-COLA (εταιρεία 3Ε) στη Θεσσαλονίκη προκήρυξαν νέα απεργία αορίστου χρόνου, για να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

3 Απριλίου: Οι 18 εργαζόμενοι στη φοιτητική εστία ΑΣΠΑΙΤΕ στην Αττική (εργολαβική εταιρεία ΧΟΥΤΟΣ) έκαναν 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

● Οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα «LEROY MΕRLIN» στον Πειραιά έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις απολύσεις δύο συναδέλφων τους.


Στάσεις εργασίας για δύο ημέρες έκαναν οι εκπαιδευτικοί της Α/βάθμιας εκπαίδευσης για τα μέτρα του υπουργείου που διαλύουν την ειδική αγωγή. Οι αδιόριστοι της ειδικής αγωγής έκαναν ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο.

4 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες «VODAFONE» και  «VICTUS» στην Αττική έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις μειώσεις μισθών και στις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία. Στις 6 του μήνα, για τους ίδιους λόγους, έκαναν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στη «ΝΟΚΙΑ».

5 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στις συνεχιζόμενες ελλείψεις προσωπικού και τις συνεπαγόμενες υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών, που δυσχεραίνουν περισσότερο τη λειτουργία του νοσοκομείου. Για τον ίδιο λόγο έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στις 27/4 οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα).

● Οι 60 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου του υπουργείου Μετανστευτικής Πολιτικής έκαναν 48ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών. Στις 6 του μήνα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 5/4 έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια οι εργαζόμενοι στα «hot spots» της Χίου, διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεών τους.

● Οι εργαζόμενοι στα πτηνοτροφεία «ΖΟΥΡΑΣ» έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια Χαλκίδας, όπου εξετάζονταν ασφαλιστικά μέτρα για τον πλειστηριασμό εταιρείας. Στις 27 του μήνα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της επιχείρησης στο Καπανδρίτι Αττικής. Η εταιρεία έστειλε «έγγραφο οικειοθελούς αποχώρησης», δηλαδή απόλυσης, στα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων.

6 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στη Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΛΒΟ) έκαναν συμβολική κατάληψη των γραφείων της εταιρείας ενάντια στο επιχειρούμενο ξεπούλημα της ΕΛΒΟ. Στις 26-27/4 έγινε 48ωρη απεργία απ’ τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, με πορείες στα δικαστήρια και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Σε όλη την ΕΛΒΟ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 340 εργαζόμενοι.

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής, ενάντια στη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας.

● Στις 25/4 έκαναν 24ωρη πανελλαδική απεργία οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία ενάντια στις απολύσεις, καθώς και για την πληρωμή των δεδουλευμένων. Έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από κλινικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

7 Απριλίου: Οι υπάλληλοι στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδας έκαναν 24ωρη απεργία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

8 Απριλίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας έκαναν 24ωρη απεργία για μια ακόμη Κυριακή, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

9 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Λευκάδας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο νοσοκομείο ενάντια στις απολύσεις και την έλλειψη προσωπικού. Την επόμενη ημέρα έγινε τρίωρη στάση εργασίας.

12 Απριλίου: Οι καθαρίστριες στο Γενικό Νοσοκομείου Κέρκυρας (με σύμβαση σε εργολαβική εταιρεία) έκαναν στάσεις εργασίας ανά βάρδια για τα δεδουλευμένα υπερωριών και αργιών.

20 Απριλίου: Οι μεταλλεργάτες στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση για τη σύμβαση εργασίας τους. Στις 19 και 27/4 έγιναν παρόμοιες κινητοποιήσεις στο Πέραμα.

● Οι εργάτες της εταιρείας «ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ» στη Θεσσαλονίκη (έργα δικτύου ΔΕΔΔΗΕ) ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

26 Απριλίου: Οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» στην Ηλιούπολη Αττικής (με σύμβαση σε συνεργαζόμενη τεχνική εταιρεία) έκαναν 24ωρη απεργία για την απόλυση συναδέλφου τους.

● Οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΕΜΥΚΑ, που δουλεύουν μέσα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ του μεγαλοκαπιταλιστή Κόκκαλη,ξεκίνησαν αγώνα για δεδουλευμένα 6-10 μηνών.

● Οι υπάλληλοι της μεταφορικής εταιρείας ACS στο Μαρούσι Αττικής έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους.

● Οι ηλεκτροτεχνίτες των ανελκυστήρων στην Αττική έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην εταιρεία OTIS, επειδή απέλυσε εργαζόμενο ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου.

27 Απριλίου: Παράσταση διαμαρτυρίας με εργασιακά αιτήματα έκαναν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «MELLON» στην Αττική.

Συντονισμένες στάσεις εργασίας για δεδουλευμένα έγιναν από εργάτες οικοδόμους σε διάφορα εργοτάξια της Αττικής.


Σ. Κρόκος