Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΝΑ ΠΩΣ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

Δανείζονταν λεφτά για τις επιχειρήσεις τους και τα… επένδυαν σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και πολυτελή διαβίωση

Νησιά Κέιμαν, Καραϊβική. Κανένας Έλληνας εργαζόμενος δεν έχει τη δυνατότητα 
να πάει εκεί, αλλά… εκεί πήγαν τα λεφτά μας· δηλαδή, ο πλούτος που
 παρήγαγε ο ελληνικός λαός, μέσω σκανδαλωδών δανείων σε επιχειρήσεις, 
οφσόρ εταιρειών και δολίων πτωχεύσεων, κατέληξε σε φορολογικούς παραδείσους.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το φορολογικό «ξεψάχνισμα» των δανεικών και… αγύριστων σε 54 μεγάλους επιχειρηματίες και το ύποπτο «δρομολόγιο» των χρημάτων, τα οποία, αντί να δαπανηθούν σε επιχειρηματικούς σκοπούς, κατασπαταλήθηκαν από τους ίδιους ή «πέταξαν» στο εξωτερικό. Εδώ και χρόνια οι «ανοιχτοχέρηδες» των ελληνικών τραπεζών χορηγούσαν ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά δάνεια και, αφού φάγανε με χρυσά κουτάλια οι καπιταλιστές, προσπάθησαν να τα φορτώσουν στον Έλληνα εργαζόμενο με το «όλοι μαζί τα φάγαμε»! Βέβαια, εννοείται πως οι 54 αυτές επιχειρήσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Γύρω στα 3 δις ευρώ υπολογίζεται ότι τσέπωσαν, από το 2009, γύρω στις 100 επιχειρήσεις, μέσω των ανεξέλεγκτων αυτών δανειοδοτήσεων, και τώρα εμφανίζονται, οι περισσότεροι από αυτούς, πτωχευμένοι μεν μεγαλοκαταθέτες δε σε εξωχώριες τράπεζες! Εμείς είμαστε σίγουροι ότι είναι πολύ πάνω από 100.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, και ενώ τα λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από το βάρος των μνημονιακών μέτρων που διαδέχονται το ένα το άλλο, οι καταθέσεις των τραπεζών μειώνονταν τον Ιανουάριο του 2015 με ρυθμό 600 εκατ. ευρώ την ημέρα! Στις αρχές του 2017, 2,5 δις έκαναν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες και τοποθετήθηκαν σε αμοιβαία επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, ενώ ταυτόχρονα «κοκκίνισαν» επιχειρηματικά δάνεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα που βγήκαν από τον ιδρώτα των εργαζομένων μπήκαν στις τσέπες των αρπακτικών του κεφαλαίου υπό τη μορφή δανείων, και έγιναν κεφάλαιο κίνησης της πολυτελούς ζωής τους, βίλες σε ακριβές περιοχές, εμβάσματα και περιουσιακά στοιχεία ανά την υφήλιο, καθώς και ανείσπρακτα «κόκκινα» δάνεια! Τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και λαμόγια της πολιτικής εξουσίας, καταλήστευσαν τη χώρα μας –και συνεχίζουν αδίστακτοι– με τοκογλυφικά δάνεια ή φυγαδεύοντας τον πλούτο του ελληνικού δημοσίου, τον πλούτο μας, σε φορολογικούς παράδεισους. Το παρασιτικό κεφάλαιο χρησιμοποίησε την οδό των εξωχώριων εταιρειών (οφσόρ), για να μπορεί να διακινεί ελεύθερα, και φοροδιαφεύγοντας, τα δεκάδες δις ευρώ που άρπαξε από τα ταμεία της χώρας μας.
169 δις ευρώ, ήτοι το 32% του συνόλου, χάθηκαν ως δια μαγείας από τον καθαρό πλούτο της Ελλάδας μετά το 2008, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αποφάνθηκε η ελβετική τράπεζα Julius Baer το 2014. Και οι πολιτικοί εντολοδόχοι του συστήματος μοίρασαν το κόστος και τα σπασμένα της κρίσης απλόχερα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, σε ανέργους και αυτοαπασχολούμενους, σε μικρεμπόρους και μικροεπιχειρηματίες, με μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανεργία, εξαθλίωση, λουκέτα και μετανάστευση της νεολαίας.
Απαιτούμε: Κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Φορολογική ανακούφιση για τα λαϊκά στρώματα και κατάργηση φορολογικών και άλλων προνομίων της αστικής τάξης, όπως ο διαχωρισμός των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεών τους από τις προσωπικές τους περιουσίες. Προστασία των μικρεμπόρων και μικροεπιχειρηματιών από τη δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου και των τοκογλύφων τραπεζιτών. Δήμευση των περιουσιών όλων όσοι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό, εμπλέκονται στις περιβόητες λίστες φοροδιαφυγής ή υπεξαίρεσαν χρήματα του ελληνικού δημοσίου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το φορολογικό βάρος στο μεγάλο κεφάλαιο, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και γενικά στο παρασιτικό κεφάλαιο. Να απαγορευτούν οι οφσόρ εταιρείες και να δημευτεί η περιουσία τους. Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, καθώς και απαγόρευση εξαγωγών κεφαλαίου. Δεν θα φορτωθούμε εμείς τα δικά τους χρέη, τα δικά τους «κόκκινα» δάνεια, τα άδεια ταμεία των τραπεζών, που άδειασαν οι ίδιοι! Ούτε μαζί τα πήραμε, ούτε μαζί τα φάγαμε!

Όλγα Στεφανίδου