Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Σκάνδαλο η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων

Μέχρι στιγμής η Fraport δεν έχει βάλει φράγκο για τα 
αεροδρόμια, ενώ δανείζεται με εγγύηση του δημοσίου 
και αυξάνει υπέρμετρα τα τέλη
Η ιστορία με την «επένδυση» της εταιρείας Fraport Greece (κοινοπραξία της γερμανικής Fraport και του Ομίλου Κοπελούζου) είναι πλήρως αποκαλυπτική για το τι σημαίνουν γενικά οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και το πώς εννοεί το μνημονιακό καθεστώς την «ανάπτυξη». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραχώρησε στην εταιρεία 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας έναντι πινακίου φακής, 1,23 δις, δίνοντάς της στην πραγματικότητα τον έλεγχο του τουρισμού της χώρας, καθώς το 80% της τουριστικής κίνησης εξυπηρετείται από το αεροπλάνο.
Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία δεν είχε τα… χρήματα για την επένδυσή της, και έτσι το ελληνικό κράτος έγινε εγγυητής του δανεισμού της εταιρείας. Μιλάμε δηλαδή για ξεπούλημα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με τα δικά μας χρήματα, σε μια εταιρεία με ανύπαρκτα κεφάλαια!
Δεν πρόλαβε όμως καλά καλά να πάρει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η Fraport και προχώρησε στην… ανάπτυξη: επέβαλε τεράστιες αυξήσεις τελών! Λίγο πριν το Πάσχα –για να προλάβει και τις αντίστοιχες μετακινήσεις–, η εταιρεία αύξησε τα τέλη σε όλα τα αεροδρόμιά της στα 16 ευρώ και στα 14 ευρώ περίπου στις άγονες γραμμές, από 0,36 ευρώ που ήταν! Ενώ προχωράει άμεσα σε χρέωση τριών νέων κατηγοριών τελών και σε αυξήσεις 400% έως 1.000% σε βάθος τριετίας στις εταιρείες που χρησιμοποιούν στεγασμένους και υπαίθριους χώρους στα αεροδρόμιά της. Οι υπέρογκες αυτές αυξήσεις φυσικά θα περάσουν στους επιβάτες, κάνοντας έτσι τα εισιτήρια των αεροπλάνων πανάκριβα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον τουρισμό της χώρας αλλά και για τις ανάγκες των νησιωτών.
Αυτές λοιπόν είναι οι περιβόητες «επενδύσεις» της κυβέρνησης, αλλά και όλου του μνημονιακού μπλοκ. Να εκμεταλλεύεσαι με τον πιο αισχροκερδή τρόπο τον δημόσιο πλούτο της χώρας προς όφελος της επιχείρησής σου, και μάλιστα χωρίς ουσιαστικά να έχεις καταβάλει κάποιο αντίτιμο! Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζονται.
Απέναντι λοιπόν σε αυτή τη σκανδαλώδη και επιζήμια για τον τόπο μας πολιτική δεν πρέπει να μένουμε απαθείς. Χρειάζεται ενεργοποίηση, δράση, κινητοποίηση με κάθε δυνατό τρόπο. Να απαιτήσουμε να ακυρωθεί κάθε αποικιακή σύμβαση και κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιου πλούτου και δημόσιων οργανισμών.


Μ. Σάκος