Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΣ 2017

1 Μαΐου: Με συγκεντρώσεις και πορείες στις πόλεις γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα.

2 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ανακύκλωση» στο Ηράκλειο της Κρήτης έκαναν τετράωρες στάσεις εργασίας (και στις 5/5), με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους. Πέτυχαν τη δέσμευση της εργοδοσίας για αυτό.
● Οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδό» έκαναν 24ωρη απεργία για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησής της. Παράλληλα ματαίωσαν για μια ακόμη φορά την κατασκευή νέου σταθμού διοδίων έξω από τη Θεσσαλονίκη.


4 Μαΐου: Οι εργάτες του εργοταξίου διευθέτησης ρεύματος Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη Αττικής με 3ωρη στάση εργασίας πέτυχαν την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους.

7 Μαΐου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας κατέβηκαν σε μια ακόμα 24ωρη απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

8 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία VODAFONE-360 CONNECT έκαναν στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις για δύο ημέρες διεκδικώντας να μη μειωθεί ο χρόνος των διαλειμμάτων. Συνέχισαν την κινητοποίηση στις 12/5.

10 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιενής Ασφάλειας Εργασίας έκαναν τετράωρη στάση εργασίας, αφού είναι απλήρωτοι για επτά μήνες.
● Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο Κράτους για τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη του οργανισμού. Έκαναν το ίδιο και στις 24/5.
● Οι εργάτες των επιχειρήσεων «ΠΗΓΑΣΟΣ» (μεγαλοκαπιταλιστής Μπόμπολας) προχώρησαν σε πενθήμερη απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και την κατοχύρωση της εργασίας τους στην προοπτική πώλησης της εταιρείας.

11 Μαΐου: Οι εργάτες της μεταλλουργίας ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα Φθιώτιδας) έκαναν τετράωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας με αίτημα την κατάργηση των εργολαβιών. Στις 26/5 επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση με αίτημα την καταβολή του δεκαπενθήμερου μισθού.

12 Μαΐου: 24ωρη απεργία έκαναν οι μεταλλεργάτες στα ναυπηγεία «Χαλκίτης» στο Πέραμα για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

15 Μαΐου: Επίσχεση εργασίας, που έληξε στις 24/5, έκαναν οι οδηγοί των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης για τα δεδουλευμένα δύο μηνών. Η εργοδοσία προσπάθησε να βγάλει παράνομη την επίσχεση.
● Οι εργατοτεχνίτες της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ» (έργα ΔΕΗ) στο νομό Λάρισας έκαναν πενθήμερη απεργία για τα δεδουλευμένα 9 μηνών. Τη μετέτρεψαν από τις 25/5 σε επίσχεση εργασίας.
Συνεχόμενες στάσεις εργασίας, που στις 22 του μήνα μετατράπηκαν σε 24ωρη απεργία, έκαναν οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές του εργοταξίου ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων δύο συναδέλφων τους.

16 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι των δήμων ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με αίτημα την παράταση της σύμβασης των συμβασιούχων. Στις 22 του μήνα έγινε 48ωρη απεργία σε όλη την τοπική αυτοδιοίκηση, με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.

17 Μαΐου: 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, έγινε ενάντια στο 4ο «μνημόνιο» κυβέρνησης-ξένων και ντόπιων καπιταλιστών. Οι ναυτεργάτες ξεκίνησαν 48ωρη απεργία που παρατάθηκε κατά δύο ημέρες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν 48ωρη απεργία.

24 Μαΐου: Διήμερες κινητοποιήσεις έκαναν οι εργαζόμενοι στη συλλογή στατιστικών στοιχείων της σχετικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), με βασικό αίτημα την αναγνώρισή τους ως μισθωτών και την κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών.

25 Μαΐου: 24ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι σε εξωτερικές δουλειές των επιχειρήσεων (μεταφορείς-διανομείς) με βασικά αιτήματα την αναγνώριση ειδικότητας και καθεστώτος βαρέων-ανθυγιεινών στην ασφάλιση καθώς και να παρέχεται από την εταιρεία το μηχανάκι και εξοπλισμός ασφαλείας.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) ενάντια στην ένταξή τους στο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων.
● Οι 110 εναπομείναντες (από 300) εργαζόμενοι πέντε συνεταιριστικών τραπεζών (Αχαϊκή, Λαμίας, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσων) έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την απορρόφησή τους σε κεντρικές τράπεζες.

30 Μαΐου: 24ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές δομές ειδικής αγωγής για τα δεδουλευμένα τους.
Δίωρη στάση εργασίας έκαναν οι τεχνολόγοι-παρασκευαστές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (Κρήτης) ενάντια στις μετακινήσεις προσωπικού. Δίωρη στάση εργασίας έγινε και στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα για τα δεδουλευμένα.


Σ. Κρόκος