Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Η Τουρκία στον «γύψο» του Ερντογάν

Οι Τούρκοι αγωνιστές εκπαιδευτικοί-απεργοί πείνας
 Νουριγιέ Γκιουλμέν και Σεμίχ Εζεκτσά
Στην Τουρκία, ο Ερντογάν έχει επιβάλει ουσιαστικά μια δικτατορία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν που λάβαμε, περίπου 50.000 αντιφρονούντες έχουν προφυλακιστεί (πολίτες προφυλακίζονται ακόμα και για μια ανάρτηση στο facebook!), πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχον απολυθεί, κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου και δάσκαλοι, ενώ 155 μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κλείσει. Αλλά και στο Κουρδιστάν συνεχίζονται οι σφαγές του τοπικού πληθυσμού από τον στρατό, κουρδικές οικογένειες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, ενώ σε πολλές γειτονιές απαγορεύεται η κυκλοφορία.

Ακόμα όμως και κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν πολλοί που αντιστέκονται. Μια καθηγήτρια πανεπιστημίου, η Nuriye Gülmen, πρώτη απ’ όλους τους απολυμένους εκπαιδευτικούς, βγήκε πριν από επτά μήνες στην πλατεία Yüksel της Άγκυρας με ένα χαρτόνι στο χέρι, απαιτώντας την επιστροφή της στην εργασία και την κατάργηση των κυβερνητικών διαταγμάτων. Κάθε μέρα τη συλλάμβαναν, αλλά αυτή συνέχιζε. Το παράδειγμά της ακολούθησαν κι άλλοι εκπαιδευτικοί σε διάφορες πόλεις (Κωνσταντινούπολη, Μπόντρουμ κ.λπ.). Μόνο στην πόλη Μαλάτια τέσσερις εκπαιδευτικοί μέσα σε 105 ημέρες συνελήφθησαν 99 φορές, αλλά επέμεναν να κατεβαίνουν στην πλατεία διεκδικώντας το δίκιο τους!
Η Nuriye Gülmen δεν σταμάτησε εκεί. Μαζί με τον δάσκαλο Semih Özakça, μετά από 120 ημέρες καθημερινών διαμαρτυριών, κορύφωσαν τον αγώνα τους ξεκινώντας απεργία πείνας. Μπροστά στην αποφασιστική στάση τους, απολυμένοι υπάλληλοι, εργάτες, φοιτητές, καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία. Στις 23 Μαΐου, την 76η ημέρα της απεργίας πείνας, το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν, φοβούμενο μήπως η αντίστασή τους εξελιχθεί σε κίνημα, απέκλεισε τους δρόμους γύρω από την πλατεία, τους συνέλαβε και τους φυλάκισε! Η απεργία πείνας τους συνεχίζεται τώρα μέσα από τη φυλακή.
Απεργία πείνας έχει ξεκινήσει και ο 70χρονος Kemal Gün, στην περιοχή Ντερσίμ του Κουρδιστάν, απαιτώντας να του παραδοθεί η σωρός του γιου του, Κούρδου αντάρτη που δολοφονήθηκε στα βουνά του Ντερσίμ, ώστε να ταφεί κανονικά. Βρίσκεται στην 84η μέρα απεργία πείνας…
Εκφράζουμε την αμέριστη και ολόψυχη συμπαράστασή μας σε όλους τους αγωνιστές του τουρκικού και κουρδικού λαού, όπως και στους απεργούς πείνας, που συνεχίζουν τον ηρωικό και δίκαιο αγώνα τους. Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιοι αγώνες θα συντελέσουν στο να μπει τέλος στη βαρβαρότητα του εγκληματικού καθεστώτος Ερντογάν.

Μ. Σάκος