Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Ανεμογεννήτριες: Λεηλασία ΔΕΗ και περιβάλλοντος

Οι ανεμογεννήτριες, υπό το σημερινό καθεστώς
της ασυδοσίας των ιδιωτών, είναι πληγή και για το περιβάλλον
και για την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας
Αυτό που γίνεται με τις ανεμογεννήτριες στη Νότια Εύβοια είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας χρησιμοποιείται για τη λεηλασία του περιβάλλοντος αλλά και του ίδιου του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην περιοχή, λόγω του χαρακτήρα της (ισχυροί άνεμοι κ.λπ.), είναι εγκατεστημένος ένας αριθμός ανεμογεννητριών ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Τώρα σχεδιάζεται να αναπτυχθούν άλλες 209, από γνωστές μεγάλες εταιρείες (ENEL-Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ-Περιστέρης, RF ENERGY-Ρέστης και Φειδάκης), σε 8 αιολικά πάρκα. Αυτό θα σημάνει τη διάνοιξη δρόμων συνολικού μήκους 132 χιλιομέτρων (μιας και κάθε εταιρεία θέλει τον δικό της δρόμο, για την αντίστοιχη επιδότηση, και κάθε ανεμογεννήτρια απαιτεί κατασκευή δρόμου πλάτους 8-10 μέτρων), την εξαφάνιση
7.588 στρεμμάτων δάσους και την εγκατάσταση πάνω από 3,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων μπετόν (κάθε ανεμογεννήτρια θέλει 400 κ.μ. σκυρόδεμα). Και φυσικά, το ακριβό και ασταθές ρεύμα που θα παράγουν οι ανεμογεννήτριες θα το πληρώνει αδρά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τη στιγμή που με τα τελευταία μέτρα που υπογράφτηκαν στο «4ο μνημόνιο» χάνει το 40% των λιγνιτικών μονάδων της και το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών της.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από μια εφεδρική (και υπό άλλες συνθήκες σημαντική) λύση για τον ηλεκτρισμό έχουν μεταβληθεί σε μια πληγή για το περιβάλλον και κυρίως για το ηλεκτρικό ρεύμα ως βασικό κοινωνικό αγαθό. Ο λόγος φυσικά είναι ότι έχουν γίνει πεδίο δράσης των γνωστών συμμοριών του κεφαλαίου και πηγή απομύζησης της ΔΕΗ. Έτσι εξηγείται η «οικολογική ευαισθησία» που έχει πιάσει τα διάφορα όργανα αυτών των κεφαλαίων (κυβερνήσεις, επιτροπές κ.λπ.), καθώς και τα πρόστιμα που συνεχώς βάζουν στη ΔΕΗ για «ρυπογόνες» πηγές ενέργειας. Και οι ΑΠΕ, όμως, αποδεικνύονται όχι και τόσο αθώες οικολογικά, ειδικά εφόσον βρίσκονται υπό τον έλεγχο ιδιωτών καπιταλιστών.
Για να σταματήσει η λεηλασία του ηλεκτρισμού και του περιβάλλοντος και να έχουν οι ΑΠΕ μια πραγματικά ωφέλιμη λειτουργία, μία είναι η λύση: το πέταγμά των αρπακτικών του κεφαλαίου έξω απ’ αυτές και το σταμάτημα της απομύζησης της ΔΕΗ. Η λύση είναι ουσιαστικά πολιτική και μπορεί να τη δώσει ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του.

Σ. Κρόκος