Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Το Λαύριο και οι ηρωικοί μεταλλωρύχοι του

Την Πρωτομαγιά, η ΕΡΤ 1 πρόβαλε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ από τη σειρά «Η Μηχανή του
Χρόνου», με τίτλο «Οι αιματηρές εργατικές εξεγέρσεις». Το ντοκιμαντέρ αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους ηρωικούς –και αιματηρούς– αγώνες των εργατών των ορυχείων του Λαυρίου, ενάντια στις μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες και την πρωτοφανή ασυδοσία της εταιρείας του Σερπιέρι, που όχι μόνο νεμόταν τα ορυχεία αλλά είχε επιβάλει μια πραγματική δικτατορία στην περιοχή και ασκούσε τεράστια επιρροή και στις τότε ελληνικές κυβερνήσεις. Η εξέγερση στα ορυχεία του Λαυρίου τον Απρίλιο του 1896, με 4 νεκρούς, ήταν ουσιαστικά η απαρχή
του ελληνικού εργατικού κινήματος. Ακολούθησαν όμως και άλλες μεγάλες απεργίες, καθώς και σημαντικές για την εποχή κατακτήσεις από τους Λαυριώτες εργάτες.
Αντιγόνη Βερούχη (Μαρίκα Αντωνίου)
Μια από τις σπουδαίες αγωνίστριες που βγήκε από τη λαυριώτικη εργατική τάξη ήταν και η Αντιγόνη Βερούχη (Μαρίκα Αντωνίου), μητέρα του αξέχαστου συντρόφου μας Γιάννη Βερούχη. Από 15 χρονών δούλεψε στη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου και ξεχώρισε αμέσως για το θάρρος της και την υψηλή ταξική της συνείδηση. Οργανώθηκε στην πιο επαναστατική τάση του τότε εργατικού κινήματος, στους Αρχειομαρξιστές (το ρεύμα από το οποίο προέκυψε το ελληνικό κομμουνιστικό-τροτσκιστικό κίνημα). Όταν ήταν 19 χρονών, εκδόθηκε εναντίον της ένταλμα
σύλληψης για «κομμουνιστική δράση». Διέφυγε στην Αθήνα, όπου εξελίχθηκε σε μια επαναστάτρια εργάτρια πρώτης γραμμής, τιμώντας με την παρουσία της το κίνημά μας.
Το Λαύριο, τα ορυχεία του και οι ηρωικοί αγώνες των εργατών των ορυχείων είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο όχι μόνο της ιστορίας του ελληνικού εργατικού κινήματος αλλά και γενικά της ιστορίας της Ελλάδας, στο οποίο θα αναφερθούμε διεξοδικότερα σε επόμενα φύλλα μας. Οφείλουμε να τιμούμε το Λαύριο και τους Λαυριώτες εργάτες. Μέσα από τα έγκατα της γης, κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες, η τάξη μας έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας για ένα καλύτερο αύριο.

Από τη σύνταξη