Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ισπανία: Με ανανεωμένη δύναμη επέστρεψαν οι «Πορείες Αξιοπρέπειας» στους δρόμους των ισπανικών πόλεων. Στις 27 Μαΐου χιλιάδες εργαζόμενοι και άλλοι πολίτες διαδήλωσαν στη Μαδρίτη για να απαιτήσουν «ψωμί, δουλειά, στέγη, ισότητα». Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ραχόι, την οποία καταγγέλλουν για την αντεργατική της πολιτική, αλλά και τη διαφθορά που έχει αποκαλυφθεί. Τα συνδικάτα μιλούν για 200.000 διαδηλωτές, ενώ αναμένεται συνέχεια.

Βραζιλία: Κλιμακώνεται η πάλη της εργατικής τάξης της χώρας ενάντια στα αντεργατικά-αντιασφαλιστικά μέτρα της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Τέμερ, για τον οποίο επίσης υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ενοχής για υποθέσεις διαφθοράς. Από τις 24 Μαΐου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απ’ όλη τη χώρα συγκρούονται στην πρωτεύουσα Μπραζίλια με τον στρατό και την αστυνομία, απαιτώντας την παραίτηση του Τέμερ. Οι πυρπολήσεις κτηρίων υπουργείων έδειξαν την αποφασιστικότητα του λαού να μην επιτρέψει στη νεοφιλελεύθερη αντίδραση να σταθεροποιήσει τη θέση της.


Κολομβία: Πολύμορφες λαϊκές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με διάφορα αιτήματα. Από τις 11 Μαΐου βρίσκονται σε απεργία οι δάσκαλοι, που ζητούν αυξήσεις και περισσότερα χρήματα για την παιδεία. Στην Μπουεναβεντούρα και όλη την επαρχία Τσοκό έχει ξεσηκωθεί ο τοπικός πληθυσμός, που ζητάει στοιχειώδεις υποδομές (πόσιμο νερό όλη τη μέρα, αντιπλημμυρικά κ.λπ.). Στις 16 Μαΐου, πάνω από μισό εκατομμύριο εργάτες από διάφορους κλάδους διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, ζητώντας, μεταξύ άλλων, δημόσιες επενδύσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τουρκία: Στις 24 Μαΐου οι εργάτες της μεγαλύτερης υαλουργίας της χώρας, της Sisecam, προκήρυξαν απεργία, την οποία απαγόρευσε αμέσως ο Ερντογάν, ως «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», πατώντας πάνω στο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που έχει εγκαθιδρύσει από το περασμένο καλοκαίρι. Οι εργάτες αντιστέκονται στην απαγόρευση με δυναμικές διαδηλώσεις.

Πορτογαλία: Γενική απεργία στον δημόσιο τομέα της χώρας έλαβε χώρα στις 26 Μαΐου, με μεγάλη συμμετοχή ιδίως από την εκπαίδευση και την υγεία. Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις, βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης και προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Διήμερη απεργία στις 9-10 Μαΐου έκανε το ιατρικό προσωπικό, ζητώντας μείωση των προβλεπόμενων εφημεριών, αύξηση της αμοιβής τους και προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία.


Από τη σύνταξη