Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Μετά το 4ο Μνημόνιο έρχονται και τα 113 προαπαιτούμενα

Για να εξουδετερωθεί το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, 
προωθούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την ψήφιση των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης (βλ. 4ο Μνημόνιο), έχει δεσμευτεί να προχωρήσει και σε νέα μέτρα –τα 113 «προαπαιτούμενα»–, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει από τώρα και μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2018. Μέτρα που συνεχίζουν φυσικά τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων και συνιστούν ένα νέο γύρο επίθεσης στη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Νέες περικοπές στις συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού τους, με βάση τους πρόσφατους αντιασφαλιστικούς νόμους.
Περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, στα επιδόματα αναπηρίας, στέγασης, μεταφορών, με αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησής τους.
Αύξηση ωρών διδασκαλίας στους εκπαιδευτικούς, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, ανατροπές στην επαγγελματική εκπαίδευση (επέκταση μαθητείας κ.λπ.).
Νέο πλαίσιο «κινητικότητας» και αξιολόγησης για τους εργαζόμενους του δημοσίου.
Συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. ΔΕΣΦΑ, ΕΑΒ, εταιρείες ύδρευσης), περαιτέρω συρρίκνωση της ΔΕΗ κ.λπ.
Ανατροπές στα βαρέα και ανθυγιεινά στο πλαίσιο της ευθυγράμμισής τους με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Ολοκλήρωση της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ακυρώσεις τους λόγω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών πολιτών (π.χ. Θεσσαλονίκη).
Περιορισμός του δικαιώματος απεργίας, που θα προκηρύσσεται μόνο εφόσον έχει ψηφιστεί από το 50% + 1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων. Επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
Χτύπημα των μικρομεσαίων μέσω του ανοίγματος των εναπομεινάντων «κλειστών» επαγγελμάτων.
– Νέες αλλαγές στην υγεία μέσω του «εξορθολογισμού» των δαπανών της, αλλαγές που, όπως πάντα, θα είναι εις βάρος των πολιτών.
Τα μέτρα αυτά δεν αποσκοπούν παρά στην περαιτέρω εξαθλίωση του ελληνικού λαού και την υποτίμηση της εργασίας μας. Παρά τα όσα λένε οι κυβερνητικοί ιθύνοντες, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καμία ανάπτυξη και σε καμία «εξυγίανση του κράτους», όπως ακριβώς δεν οδήγησαν και όλα τα βάρβαρα μέτρα που έχουν πάρει εδώ και εφτά χρόνια οι μνημονιακοί εγκέφαλοι και οι πολιτικοί υπηρέτες τους. Η όποια όμως ανοχή και αντοχή των εργαζομένων έχει πλέον τελειώσει. Η απόπειρα εφαρμογής των νέων μέτρων μπορεί και πρέπει να βρει την αντίσταση που τους ταιριάζει.


Μ. Σάκος