Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Η κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ

Η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο είχε βαριές συνέπειες για την εταιρεία αλλά και για την περιοχή. Αν υπολογίσει κανείς ότι καταστράφηκαν μηχανήματα τεράστιας αξίας και ότι πρέπει η εταιρεία να πληρώσει για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων του χωριού Ανάργυροι, η ζημιά υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η κατολίσθηση δεν ήταν όμως ένα τυχαίο γεγονός. Εργαζόμενοι της ΔΕΗ καταγγέλλουν ότι στο εν λόγω ορυχείο, παρότι έχει μεγάλο δυναμικό ακόμα, δεν γίνονταν απαραίτητες προληπτικές εργασίες ούτε παίρνονταν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Κι αυτό γιατί οι «δανειστές» και οι μνημονιακές συμφωνίες είχαν επιβάλει το κλείσιμο της μονάδας που τροφοδοτείται από το ορυχείο (ΑΗΣ Αμυνταίου) μέχρι το 2019, για «περιβαλλοντικούς» λόγους. Έτσι, η λογική που επικράτησε ήταν να δουλευτεί το ορυχείο όπως όπως μέχρι τότε και να αποφεύγεται οποιοδήποτε κόστος για αυτό. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει από καιρό για τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν.
Στην πραγματικότητα, και αυτή η εξέλιξη και πολλές άλλες την τελευταία περίοδο εντάσσονται σε ένα συστηματικό σαμποτάρισμα της ΔΕΗ από το ξένο και εγχώριο μνημονιακό σύστημα.

Α.Α.