Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Μέγα σκάνδαλο φοροδιαφυγής στη Γερμανία

Πραγματικά, σε κάποιους Γερμανούς τραπεζίτες και μάνατζερ,
 ακόμα και η ιταλική μαφία θα έβγαζε το καπέλο! 
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της Γερμανίας έφερε στο φως μεγάλη έρευνα της εφημερίδας του Αμβούργου «Die Zeit» και του δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. Συγκεκριμένα, τράπεζες και χρηματομεσίτες φοροδιέφευγαν συστηματικά μέσω των αμφιλεγόμενων συναλλαγών τύπου Cum-Cum και Cum-Ex, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Οι εν λόγω συναλλαγές επέτρεπαν στους ξένους επενδυτές στη Γερμανία να αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, δανείζοντας τις μετοχές τους σε γερμανικές τράπεζες, οι οποίες χαίρουν ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος για τα μερίσματα. Δηλαδή, μια γερμανική τράπεζα δανειζόταν τις μετοχές που κρατούσε ένας ξένος επενδυτής σε μια εταιρεία στη Γερμανία, την περίοδο πριν αυτή η εταιρεία πληρώσει μέρισμα. Έτσι οι τράπεζες μπορούσαν να εκμεταλλεύονται ένα «παραθυράκι» στον γερμανικό νόμο, το οποίο επέτρεπε σε εγχώριους επενδυτές είτε να μην πληρώνουν φόρο είτε να διεκδικήσουν επιστροφή ενός μέρους του φόρου επί του μερίσματος.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας», λέει ο οικονομολόγος Christoph Spengel, ο οποίος υπολόγισε τη ζημιά από το 2001 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 31,8 δισ. ευρώ από φόρους οι οποίοι δεν εισπράχθηκαν!
Αν και οι δύο τύποι συναλλαγών έχουν εν τω μεταξύ απαγορευτεί στη Γερμανία, οι μεν πρώτες το 2016 οι δε δεύτερες το 2012, επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι σε συνολικά 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, γερμανικά και μη.
Στην Ελλάδα, πάντως, δεν πέσαμε από τα σύννεφα, καθώς μας είναι γνωστές οι «πρακτικές» αυτού του είδους των γερμανικών εταιρειών και τραπεζών. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τα 600 εκ. ΦΠΑ της Hochtief που δεν έχει πληρώσει για το αεροδρόμιο Σπάτων, τη Siemens που κόστισε 2 δις στο ελληνικό δημόσιο, τις υποτιμολογήσεις των αυτοκινήτων της Mercedes-Benz και BMW στην Ελλάδα, ή τις εταιρείες Rheinmetall, Thyssen Κrups και Man για τις οποίες θα θέλαμε ένα δίστηλο για τα σκάνδαλα της καθεμιάς; Αυτοί λοιπόν που μας επέβαλαν τα δυσβάστακτα μνημονιακά μέτρα επικαλούμενοι τη «διαφθορά» και τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αποδείχθηκαν ίδιοι και χειρότεροι. Ο καπιταλισμός παντού είναι ίδιος και οι πλούσιοι πάντα βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν, φορτώνοντας τους φόρους στους φτωχούς.

Γιάννης Τριανταφύλλου