Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Όχι mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι χώρος μεγάλης ιστορικής και 
περιβαλλοντικής αξίας. Καμιά θέση δεν έχουν εκεί κακόγουστοι 
«ναοί» του καταναλωτισμού
Μετά το δημοψήφισμα του ΟΧΙ και την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στους «δανειστές» το καλοκαίρι του 2015, με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, σειρά πήραν όλες οι υποθέσεις «ανάπτυξης»-ξεπουλήματος στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος ως αντιπολίτευση, αλλά πλέον προχωράει τη μια μετά την άλλη. Βλέπε περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό, γήπεδο ΑΕΚ κ.ά. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι προχωρά και η υπόθεση του εμπορικού κέντρου (mall) 55.000 τ.μ «Academy Gardens», δίπλα ακριβώς στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στις αρχές Μαΐου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε, δεχόμενο την εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, να ανάψει το «πράσινο φως» για την ανέγερση του «Academy Gardens», στο πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, στον κόμβο Λένορμαν & Κηφισού, στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος–Κολοκυνθούς–Περιστερίου. Από το 2008 μέχρι σήμερα, μέσα από σειρά τροποποιήσεων της νομοθεσίας το διάστημα 2009-2012, το Προεδρικό Διάταγμα του 2013 για την αλλαγή των όρων δόμησης των οικοπέδων στην περιοχή δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνος και μια αμφιλεγόμενη απόφαση του ΣτΕ το 2014, φτάσαμε στην εκκρεμότητα της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που αναμένεται τον Ιούλιο, απλά και μόνο ως προς το ύψος του κτηρίου από την πλευρά του πάρκου!
Αντιδράσεις έχουν υπάρξει από τους δήμους της περιοχής, τους κατοίκους, τον σύλλογο αρχαιολόγων και τους εμπορικούς συλλόγους, που υπολογίζουν βάσει μελετών ότι το mall δεν θα προσφέρει χιλιάδες (!) θέσεις εργασίας αλλά αντίθετα θα στείλει στην ανεργία ακόμα 6.000 εργαζόμενους από τις μικρές επιχειρήσεις των γύρω περιοχών. Ενώ θα συμβάλει στην κυκλοφοριακή συμφόρηση σε έναν ήδη επιβαρυμένο κόμβο και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους. Ακόμα, θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα των γειτονιών από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τα Σεπόλια, με την προσέλκυση και άλλων εμπορευματικών χρήσεων μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας.  
Το πάρκο αποτελεί έναν χώρο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και χρειάζεται προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας. Δίπλα σε αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα μουσείο με χώρους όπου θα φιλοξενούνται συνεδριακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ απαιτείται και η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν στην περιοχή (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, διάφορες κοινωνικές λειτουργίες).


Γιάννης Τριανταφύλλου