Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Οι «δανειστές» υπερασπίζονται τον άνθρωπό τους

Οι «δανειστές» και το εγχώριο μνημονιακό σύστημα τρέμουν 
μήπως με τη δίκη Γεωργίου αποκαλυφθεί 
η φρικαλέα σκευωρία του 2010

Ανάμεσα στα τόσα προαπαιτούμενα των «δανειστών» για να κλείσει η συμφωνία με την κυβέρνηση το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν και η θρασύτατη απαίτηση να θαφτεί η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2010 και να βγει «λάδι» ο κατηγορούμενος για την παραποίηση των στοιχείων, Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ).
Στον Γεωργίου, που ήταν ήδη στα δικαστήρια, όχι όμως για την παραποίηση των στοιχείων, επεβλήθη τον Ιούλιο ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, αφού κρίθηκε ένοχος για μία από τις τρεις πράξεις που συνιστούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι είναι ένοχος για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ για την αποστολή στη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2010. Αντίθετα, το δικαστήριο τον κήρυξε αθώο για το γεγονός ότι δεν συγκαλούσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και για το γεγονός ότι διατηρούσε παράλληλα για 6 μήνες και τη νέα του θέση στην ΕΛΣΤΑΤ αλλά και την προηγούμενή του στο ΔΝΤ (κοινώς το ΔΝΤ είχε τον δικό του άνθρωπο σε ένα από τα πιο καίρια πόστα του κράτους). Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι οι «δανειστές» ζήτησαν να καλυφθούν, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης (!), και τα δικαστικά έξοδα στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ που κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος, μεταξύ των οποίων και ο Γεωργίου.
Αυτό που καίει όμως ιδιαίτερα τους «δανειστές» είναι ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου για την κακουργηματική κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Γεωργίου, σχετικά με την ψευδή βεβαίωση των στοιχείων του ελλείμματος. Ήταν το 2010, επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, όταν μαγείρεψε το έλλειμμα, φτάνοντάς το στο 15%, με μια μεθοδολογία που δεν εφάρμοζε κανένα μέλος της Ε.Ε. τότε, ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα για την έλευση του πρώτου Μνημονίου και δανείου. Γι’ αυτό και οι «δανειστές» έχουν επιδοθεί σε έναν λυσσαλέο αγώνα για να γλιτώσουν τον άνθρωπό τους και να μην καταρρεύσει ένας βασικός πυλώνας νομιμοποίησης της μνημονιακής λαίλαπας! Αυτό είναι που πάνω απ’ όλα απεύχονται οι «δανειστές» και οι κάθε λογής υποτακτικοί τους.


Γιάννης Τριανταφύλλου