Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Σε αδιέξοδο ο ακρωτηριασμός της ΔΕΗ

Με τον νόμο που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση, κατόπιν υπόδειξης των «δανειστών», έχει
Η διάλυση της ΔΕΗ δια του ακρωτηριασμού της φαίνεται
να βαλτώνει, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει
αρχίσει το ξεπούλημα-ακρωτηριασμός της ΔΕΗ. Η επιχείρηση έχει αρχίσει να παραχωρεί υποχρεωτικά τμήμα του μεριδίου της στη λιανική αγορά ρεύματος, το οποίο έχει ήδη μειωθεί σε 76% από 85%.
Στην πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικού ρεύματος όμως που έγινε, φάνηκε το αδιέξοδο αυτού του αντικοινωνικού και παράλογου μαζί στόχου. Η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε στα 45,25 ευρώ ανά ΜW, τιμή που δεν μπορούν να αντέξουν οι εταιρείες που συμμετείχαν. Οι περισσότερες απ’ αυτές είναι άσχετες με το ηλεκτρικό ρεύμα, με ανύπαρκτη τεχνική βάση και δεν μπορούν βέβαια να συναγωνιστούν τη μοναδική μεγάλη βιομηχανία του κλάδου, τη ΔΕΗ. Ήδη πολλές
σκέφτονται την αποχώρηση λόγω αναμενόμενων ζημιών, ενώ αναμένεται επιστροφή πελατών στη ΔΕΗ, κυρίως από το εμπόριο και τη βιομηχανία.
Η εξέλιξη αποδεικνύει τον παραλογισμό του εφαρμοζόμενου νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Εδώ η «πρωθιέρεια» του είδους, η Βρετανίδα Μάργκαρετ Θάτσερ, έλεγε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να παραμένει στο δημόσιο. Οι απόγονοί της όμως την ξεπερνάνε σε απληστία και κυνισμό.
Αυτό το διαφαινόμενο «βάλτωμα» της συρρίκνωσης της ΔΕΗ δεν πρέπει να μας καθησυχάσει. Τα κυρίαρχα αρπακτικά θέλουν να καταστήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, από το πλέον κρίσιμο σύγχρονο κοινωνικό αγαθό, σε μέσο εκβιασμού και λεηλασίας του λαού. Ήδη, με αφορμή την υπόγεια σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, αναμένεται άλλη μια ετήσια αύξηση 12-13 ευρώ στους λογαριασμούς, που προστιθέμενη σε αυτή που θα έρθει λόγω του σχεδιαζόμενου τεμαχισμού της ΔΕΗ (πώληση λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία), δεν είναι καθόλου μικρή.
Η ΔΕΗ μπορεί να γλυτώσει απ’ τα νύχια των αρπακτικών του κεφαλαίου, και να γίνει στήριγμα της παραγωγής και της κοινωνίας, μόνο με την οργανωμένη επέμβαση του εργατικού κινήματος. Να απαιτήσουμε τη ματαίωση των παραπέρα «δημοπρασιών» και την έξωση από το ηλεκτρικό ρεύμα των ανύπαρκτων τεχνικά και άσχετων με αυτό ιδιωτικών εταιρειών. Να σταματήσει το καθεστώς λεηλασίας της ΔΕΗ από τις εταιρείες των ιδιωτών καπιταλιστών (π.χ. Αλουμίνιο Μυτιληναίου, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Μπόμπολα κ.ά). Το σύνθημα «ΔΕΗ αποκλειστικά δημόσια, στήριγμα του λαού και της παραγωγής» πρέπει να μπει στην προμετωπίδα των λαϊκών αιτημάτων.

Σ. Κρόκος