Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

1 Νοεμβρίου: 48ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την ομαλοποίηση των πληρωμών.
● Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην ελαστικοποίηση του ωραρίου τους, που σημαίνει ακόμα πιο εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες. Στις 8 του μήνα προχώρησαν σε νέα 5ωρη στάση εργασίας και στις 9 σε 24ωρη απεργία. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις. Στις 23/11 συνέχισαν με 4ωρη στάση εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, ενώ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιφέρειας έκαναν 24ωρη απεργία. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.

Στις 28-29/11 έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας για τον ίδιο λόγο οι γιατροί σε Λέρο – Λειψούς – Αγαθονήσι.
● Οι ναυτεργάτες της γραμμής Ηγουμενίτσα–Κέρκυρα συνέχισαν με 48ωρη απεργία τον αγώνα τους για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και κανονικές οργανικές συνθέσεις στα πλοία.

3 Νοεμβρίου: Οι οικοδόμοι του εργοταξίου στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης έκαναν 24ωρη απεργία διεκδικώντας αυξήσεις στα ημερομίσθια. Η απεργία επαναλήφθηκε στις 9 του μήνα. Την ίδια ημέρα απήργησαν και οι οικοδόμοι στο έργο του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι.
● 24ωρη απεργία έγινε από τους εργαζόμενους στη Φοιτητική Εστία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στην Αθήνα για την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από τον Ιούλιο.

4 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρεία «Τοξότης» (έργα ΔΕΗ σε Αττική – Κόρινθο – Βοιωτία) ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους, που κράτησε όλο τον μήνα. Στις 29 του μήνα έκαναν συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα.

5 Νοεμβρίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας προχώρησαν σε 24ωρη απεργία ενάντια σε μία ακόμα κατάργηση κυριακάτικης αργίας. Στις 29/11 έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην εξοντωτική εντατικοποίηση της εργασίας που συνεπάγεται η λεγόμενη «Black Friday».

6 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία WIND στην Αθήνα έκαναν στάση εργασίας για την ανάκληση απολύσεων συναδέλφων τους. Στις 16 του μήνα προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.
● Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας προχώρησαν σε στάσεις εργασίας (και στις 10 και 13/11) ενάντια στην επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση, μέσω της υπαγωγής του Μετρό στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Στις 21 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία.
48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκίνησαν οι καθαρίστριες της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αθηνών για τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Έγινε συγκέντρωση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

14 Νοεμβρίου: 4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο METROPOLITAN στην Αθήνα για τη διασφάλιση της εργασίας τους, μιας και το ξενοδοχείο κλείνει προσωρινά λόγω ανακαίνισης.
● Οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στη συνεχιζόμενη απαξίωση-διάλυση της επιχείρησης. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών. Στις 22 του μήνα συνέχισαν με 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο. Στις 29 του μήνα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και πάλι με συγκέντρωση στο υπουργείο.

16 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής κατέλαβαν για δύο ημέρες τους χώρους του δήμου διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση τριών συμβασιούχων συναδέλφων τους. Για τον ίδιο λόγο (απόλυση 12 συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς) οι εργαζόμενοι στο δήμο Ηρακλείου Αττικής έκαναν 4ωρη στάση εργασίας.

20 Νοεμβρίου: Οι υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών της χώρας έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους.

22 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ) κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία με κύρια αιτήματα τη μη κατάργηση του καθεστώτος των Βαρεών Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Έγινε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.
4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργάτες της εταιρείας ανακύκλωσης «WASTE SOLUTIONS» στο Ηράκλειο Κρήτης ενάντια σε τρεις απολύσεις συναδέλφων τους. Στις 28 του μήνα έκαναν και πάλι 4ωρη στάση εργασίας, αυτή τη φορά για τον τραυματισμό συναδέλφου τους την ώρα της δουλειάς.

23 Νοεμβρίου: Οι συνταξιούχοι συνέχισαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Πάτρα, Γιάννενα, Καρδίτσα, στις 27 του μήνα στον Βόλο και στις 29 σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

26 Νοεμβρίου: Απολυμένοι εργαζόμενοι της πρώην αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» στα Γιάννενα (σήμερα ανήκει στην αλυσίδα «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ»), που βρίσκονται σε κινητοποίηση για την επαναπρόσληψή τους και τα δεδουλευμένα τους, συνελήφθησαν αναίτια από την αστυνομία. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε για αυτό το γεγονός στις 28/11 χτυπήθηκαν απ’ τα ΜΑΤ. Σε ένδειξη συμπαράστασης, έγινε πανεργατική απεργία στην πόλη στις 29/11.

29 Νοεμβρίου: Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα για την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.
● Οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους.


Σ. Κρόκος