Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

1 Δεκεμβρίου: Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε από τους μισθωτούς λογιστές στα γραφεία της εταιρείας PwC στο Χαλάνδρι, ενάντια στην καθιέρωση ατομικών συμβάσεων με ελαστικό ωράριο και περικοπή υπερωριών.
Οι εργάτες της κατασκευαστικής εταιρείας «Τοξότης» (έργα ΔΕΗ), που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.

5 Δεκεμβρίου: Δίωρη στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας έκαναν οι  μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Πειραιά για την υποχρεωτική εφαρμογή της σύμβασης εργασίας τους σε όλες τις επιχειρήσεις μετάλλου στην περιοχή.


6 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έκαναν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών ενάντια στις περικοπές των μισθών τους.
● 4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ανακύκλωσης «Waste Solutions» στο Ηράκλειο Κρήτης για την ανάκληση των απολύσεων τριών συναδέλφων τους. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 13/12.

9 Δεκεμβρίου: Οι εργάτες του εργοστασίου τροφίμων «Σαβοϊδάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν κινητοποίηση έξω από αυτό ζητώντας την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους που έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 24 του μήνα.

11 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» έκαναν κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη βασικών υλικών στο νοσοκομείο.

12 Δεκεμβρίου: Πορεία στη Βουλή με αίτημα τη μονιμοποίησή τους έκαναν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Αθήνας. Την ίδια ημέρα έγινε κινητοποίηση στο νοσοκομείο Λευκάδας ενάντια στην απόλυση δύο συμβασιούχων καθαριστριών. Στις 20/12 οι συμβασιούχοι των νοσοκομείων έκαναν πορεία στο υπουργείο Υγείας.
Οι συμβασιούχοι των δήμων της Αττικής έκαναν 24ωρη απεργία και πορεία στη Βουλή για τη μονιμοποίησή τους. Με το ίδιο αίτημα έκαναν στάση εργασίας και πορεία στο κέντρο της πόλης οι συμβασιούχοι των δήμων της Θεσσαλονίκης.

13 Δεκεμβρίου: Οι εποχικοί εργαζόμενοι στα εργοστάσια ψύξης-διαλογής φρούτων στη Νάουσα της Ημαθίας, που φτάνουν έως και τους 7.000 σε μια χρονιά, έκαναν κινητοποίηση για τη μείωση των ενσήμων που χρειάζονται για να παίρνουν το επίδομα ανεργίας.

14 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι της χώρας κατέβηκαν σε 24ωρη γενική απεργία ενάντια στη συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική και την ψήφιση ενός ακόμα μνημονιακού αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Έγιναν πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας.

17 Δεκεμβρίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια σε μία ακόμα παραβίαση της κυριακάτικης αργίας. Έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά σε πολυκαταστήματα μεγάλων πόλεων.

19 Δεκεμβρίου: Εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς έκαναν κατάληψη του κέντρου συστημάτων της στην Αθήνα ενάντια στις 120 απολύσεις που σχεδιάζονται από την εργοδοσία και αφορούν καθαρίστριες και υπαλλήλους φύλαξης. Στις 21 του μήνα έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για  τον ίδιο λόγο.
Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) στην Κρήτη έκαναν κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων στη σίτιση.


Σ. Κρόκος