Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Σχολικές εκδρομές και ισότητα

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι περιορίζονται (και όχι κόβονται, όπως διαδόθηκε αρχικά) οι εκδρομές μαθητών στο εξωτερικό. Το σκεπτικό είναι να μην περιέρχονται σε δύσκολη θέση μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν. Αυτό είναι σωστό. Η εκπαίδευση θα πρέπει να βασίζεται και να καλλιεργεί το πνεύμα της ισότητας. Δεν έχουν θέση στη σχολική ζωή δραστηριότητες που απευθύνονται σε μια μειοψηφία μαθητών από εύπορες οικογένειες, ή αναγκάζουν τους γονείς, στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση, να στερούνται άλλα βασικά αγαθά για να μη στενοχωρηθεί το παιδί τους.

Οι αντιδράσεις από τους γνωστούς νεοφιλελεύθερους-αντιδραστικούς κύκλους είναι χαρακτηριστικές του αγριανθρωπισμού της ιδεολογίας τους. Βρήκαν πάλι ευκαιρία να υπερασπιστούν τη «φυσική ανισότητα» των ανθρώπων και, φυσικά, την ιδιωτική εκπαίδευση.
Από την άλλη, η επαφή με άλλες χώρες και άλλους λαούς είναι μια πολύτιμη εμπειρία για τη νεολαία μας. Το καλύτερο απ’ όλα είναι το υπουργείο να επεξεργαστεί μια ριζική αλλαγή της διαδικασίας και του σκοπού των εκδρομών, να βρει οικονομικούς πόρους ώστε να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το κράτος – και να απομακρύνει από τις σχολικές εκδρομές τους κερδοσκόπους των τουριστικών γραφείων.

Π.Δ.