Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η Ε.Ε. κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά

Κυβέρνηση δεξιάς (Κουρτς, στη φωτό δεξιά)-ακροδεξιάς
 (Στράχε, στη φωτό αριστερά) στην Αυστρία, με τις ευλογίες
 της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Δεκέμβριο, ο ηγέτης του δεξιού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας (ÖVP), Σεμπάστιαν Κουρτς, ορκίστηκε καγκελάριος και θα συγκυβερνήσει με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ), που κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές. Μάλιστα, η ακροδεξιά απέσπασε τα πολύ σημαντικά υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας και τη θέση του αντικαγκελαρίου για τον ηγέτη της, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Το κόμμα του Στράχε κατέχει προνομιακή θέση ανάμεσα στις ακροδεξιές ευρωπαϊκές πολιτικές παρατάξεις. Πριν από έναν χρόνο παραλίγο να εκλεγεί στην αυστριακή προεδρία ο υποψήφιός του. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρξε και πάλι εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό των συντηρητικών. Μπορεί τότε εκείνη η συμμαχία να είχε περιθωριοποιήσει την Αυστρία στην Ε.Ε. για επτά μήνες, αφού της επιβλήθηκαν κυρώσεις, σήμερα όμως κάθε άλλο παρά περιθωριοποιημένη θεωρείται. Ο ίδιος ο Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι αφού συνεργάζεται με τον Καμμένο του Τσίπρα (!) και με ακροδεξιά κόμματα στη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και αλλού, δεν πρέπει να μεγαλοποιείται το θέμα της Αυστρίας και ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι αν η κυβέρνηση αυτή είναι υπέρ της Ε.Ε. και υπέρ των «μεταρρυθμίσεων» (των αντιλαϊκών μέτρων δηλαδή)!
Η επιστροφή στην εξουσία του FPÖ θα ενθαρρύνει τα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, με την ανοχή και συναίνεση της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, που τάχα κόπτεται για τη «δημοκρατία» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και από την άλλη συνεργάζεται με υμνητές των SS (βλέπε κυβέρνηση Ουκρανίας και παλαιότερες δηλώσεις στελεχών FPÖ). Το μόνο που ενδιαφέρει πραγματικά την Ε.Ε είναι το πώς θα συνεχίσει να απομυζεί τον πλούτο που παράγουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι και πώς θα επιβάλλει τα αντιλαϊκά της μέτρα. Για το δεύτερο απλώς να υπενθυμίσουμε τα μνημόνια του ευρωπαϊκού Νότου και για το πρώτο είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αυξήσεις που δόθηκαν σε όλα τα στελέχη και υπαλλήλους της Ε.Ε., που θα στοιχίσουν στους Ευρωπαίους φορολογούμενους 100 εκατ. ευρώ ετησίως! Όλα αυτά βέβαια θα αυξήσουν και άλλο το αντι-Ε.Ε. κλίμα στους ευρωπαϊκούς λαούς, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν τον απολύτως αντιδραστικό χαρακτήρα της Ε.Ε. και ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ενοποίηση της Ευρώπης με καπιταλιστικούς όρους.


Γιάννης Τριανταφύλλου