Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Η υποτιθέμενη «προστασία της λαϊκής κατοικίας» αφορά μια «συμφωνία κυρίων», δηλαδή μια απάτη για να κατασιγάσουν οι αντιδράσεις
 
Η ώρα της σύγκρουσης για την υπεράσπιση της λαϊκής στέγης έφτασε… 
Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της γράφει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το θέμα των πλειστηριασμών. Εκτελώντας πιστά τη γραμμή της πιο σκληρής μερίδας του κεφαλαίου, των ξένων «δανειστών» και των εγχώριων τραπεζών, έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την αρπαγή της λαϊκής περιουσίας. Έχει θεσπίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και δεν παρέχει καμία προστασία στην πρώτη κατοικία.
Οι ισχυρισμοί των κυβερνητικών, ότι δήθεν «δεν θα βγει στον πλειστηριασμό κανένα ακίνητο με αξία μέχρι 300.000 ευρώ», είναι τελείως ψεύτικοι. Καμία τέτοια νομοθετική ρύθμιση δεν υπάρχει. Πρόκειται για μια αόριστη «υπόσχεση» της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που όμως δεν δεσμεύει τις τράπεζες και αμφισβητείται ακόμα και από τις διοικήσεις κάποιων από αυτές, όπως π.χ. από τον Καραμούζη της Eurobank. Όσο για το νόμο Κατσέλη και τον νέο νόμο για ρύθμιση οφειλών επιχειρηματιών, που αφορά φυσικά και τους μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους, υπενθυμίζουμε ότι έχουν τόσες πολλές προϋποθέσεις, ώστε αφήνουν εκτός προστασίας μεγάλο ποσοστό οφειλετών.

Άλλωστε, η μαζικοποίηση των πλειστηριασμών αποτελεί πρωτεύοντα όρο των «δανειστών» για το κλείσιμο των «αξιολογήσεων» και τη συνέχιση του δανεισμού, μέχρι που έφτασαν στο σημείο να θέσουν ως όρο για την υπογραφή της τρίτης αξιολόγησης να αναστείλουν οι συμβολαιογράφοι την αποχή που είχαν αποφασίσει!
Ο κίνδυνος είναι άμεσος για εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, την επόμενη τριετία πρέπει να εκπλειστηριαστούν 120.000 ακίνητα, 40.000 το χρόνο.
Και βέβαια, ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τις τράπεζες αλλά και από τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού υπάρχουν ήδη χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών για αντίστοιχα χρέη, που απλώς δεν έχουν φθάσει ακόμη στο στάδιο του πλειστηριασμού.
Για να μπορέσει να περάσει το σχέδιό της, η κυβέρνηση έχει πλασάρει το σενάριο ότι δήθεν στοχεύει τους μεγάλους και «στρατηγικούς» κακοπληρωτές, τους οποίους δήθεν «αντικειμενικά» προστατεύει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Εδώ η «αριστερή» κυβέρνηση μιμείται τον Γκαίμπελς, συκοφαντώντας χυδαία ένα από τα πιο καθαρά κινήματα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κίνημα αυτό έχει φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να γίνονται κανονικά οι πλειστηριασμοί για απαιτήσεις εργαζομένων κατά εργοδοτών καθώς και μεταξύ ιδιωτών. Και φυσικά, η «αριστερή» μας κυβέρνηση δεν δίστασε να χτυπήσει με ΜΑΤ και χημικά τους διαδηλωτές ακόμα και στον κλειστό χώρο του Ειρηνοδικείου Αθηνών, θέτοντας ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.
Όπως όλα λοιπόν δείχνουν, ανοίγει για τα καλά το καυτό μέτωπο των πλειστηριασμών, που θα είναι για τα επόμενα χρόνια ένα συνεχές πεδίο μάχης μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκού κινήματος. Η μάχη αυτή θα έχει διάφορα στάδια και εστίες: ειρηνοδικεία, συμβολαιογραφεία, ηλεκτρονικό σαμποτάζ, αποτροπή εξώσεων από τα εκπλειστηριασμένα σπίτια κ.ο.κ. Θα είναι μια μάχη που θα δοκιμάσει τις αντοχές και των δύο πλευρών, και σίγουρα θα βγάλει πληγωμένες πάνω από μία κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και το κίνημα υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας πρέπει να υποστηριχθεί από όλο τον εργαζόμενο λαό και να προσλάβει έναν ακόμα πιο δυναμικό, μαζικό και πολύπλευρο χαρακτήρα, με οργάνωση όλων όσοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.


Βασίλης Παπανικολάου