Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Public Φραγμός στην εργοδοτική ασυδοσία

Στα Public μπήκε ένας πρώτος φραγμός στα πιο ακραία
φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας, η οποία κυριαρχεί
στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες
Το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου, έξω από το κατάστημα Public στο Σύνταγμα, ομάδα πρώην εργαζομένων της εταιρείας –μαζί με συλλογικότητες– προχώρησε σε διαμαρτυρία, στο πλαίσιο του αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους από τα Public Καλαμάτας και Πάτρας.
Η ιστορία στα εν λόγω καταστήματα ξεκινά πριν από 10 χρόνια περίπου, όταν οι εργαζόμενοι άρχισαν να δουλεύουν συχνά και απροειδοποίητα 12ωρα με αποδοχές οκταώρου, να δουλεύουν παράνομα και αδήλωτα στα ρεπό τους, προκειμένου η επιχείρηση να αποφύγει την απαραίτητη –λόγω αύξησης εργασιών– πρόσληψη
επιπλέον προσωπικού, αλλά και να εργάζονται παράνομα Κυριακές σε εσωτερικές εργασίες της επιχείρησης, αμισθί και χωρίς να δηλώνονται στην επιθεώρηση εργασίας. Ταυτόχρονα, η εταιρεία τούς τρομοκρατούσε για να «πιάνουν τους στόχους», τιμωρώντας τους με συνεχόμενα 12ωρα εάν δεν το κατάφερναν, ενώ δεν δίστασε να απολύσει εργαζόμενη μητέρα τρεις μέρες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας! Η εργοδοτική αυθαιρεσία έφτασε μέχρι το σημείο εκφοβισμού των εργαζομένων ώστε κατά τη διάρκεια ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας να αποκρύπτουν τις απλήρωτες υπερωρίες και να λένε πως δουλεύουν «κανονικά». Η εταιρεία, μάλιστα, προέβη σε εκδικητική απόλυση εργαζόμενου ο οποίος σε έναν τέτοιο έλεγχο ανέφερε τις πραγματικές συνθήκες εργασίας και τα ωράρια που επικρατούν.
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι όμως οργανώθηκαν και κατέθεσαν αγωγές το 2013 και το 2014, με αποτέλεσμα μετά από αναβολές και καθυστερήσεις να κερδίσουν το δικαστήριο. Παρ’ όλα αυτά, η εργοδοσία του Public δήλωσε πως θα καταβάλει μόνο τα οφειλόμενα ποσά που το Μονομελές Πρωτοδικείο επιδίκασε ως προσωρινά εκτελεστά (δηλαδή ποσά που πρέπει να καταβληθούν άμεσα), ενώ η διαπραγμάτευση για το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό θα συνεχιστεί, με την εταιρεία να ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση. Η ουσία είναι ότι οι εργαζόμενοι το πάλεψαν, και με την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους και εργατικών συλλογικοτήτων πέτυχαν μια σπουδαία νίκη, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις διεκδικήσεις και άλλων εργαζομένων στα Public, και όχι μόνο. Έδειξαν επίσης ότι η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιοποίηση του προβλήματος (όσο κι αν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης πάντα «θάβουν» τέτοια θέματα) τρομάζει την εργοδοσία και συμβάλλει σε νίκες!

Γιάννης Τριανταφύλλου