Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Πετρελαϊκές «αρπαχτές» απειλούν το περιβάλλον



Συνέχεια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, με καινούργια «οικόπεδα», δίνει η κυβέρνηση. Μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα «ενεργειακός κόμβος», ήρθε και η ψήφιση της σύμβασης από συμπολίτευση και αντιπολίτευση –πλην ΚΚΕ– για χερσαία εξόρυξη υδρογονανθράκων στα «οικόπεδα» Άρτας-Πρέβεζας-Αιτωλοακαρνανίας.
Για τον φόβο των Ιουδαίων, έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία «ενημέρωσης» στις
περιοχές της Θεσπρωτίας. Μαζί λοιπόν με τη μνημονιακή αντιπολίτευση, τους τοπικούς παράγοντες, δημάρχους, βουλευτές, πληρωμένους επιστήμονες, αποφάσισαν να «ενημερώσουν», εκ των υστέρων βέβαια, τους «ιθαγενείς». Μιλάνε για «εθνικό συμφέρον», αλλά εννοούν το συμφέρον των αφεντικών τους, που τόσο πολύ κόπτονται να διασφαλίσουν, βγάζοντας τη χώρα στο σφυρί. Μιλάνε για «ευκαιρία» της περιοχής να ξεφύγει από τη φτώχεια και την υποβάθμιση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό που έχουν στο νου τους είναι να μας χώσουν πιο βαθιά στην εξάρτηση από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, που θα καταστρέψουν πολύτιμους φυσικούς πόρους για μια προσωρινή και αμφίβολη εξορυκτική δραστηριότητα.
Οι όποιες θέσεις εργασίας, οπωσδήποτε λίγες, δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), με εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Μιλάνε για «ευαισθησία» όσον αφορά το περιβάλλον. Αλλά όλοι γνωρίζουμε την «ευαισθησία» τους από τα χάλια του Καλαμά, του ΧΥΤΑ και της λυματολάσπης στα Γιάννενα, και από τη ζημιά που ήδη γίνεται με τις έρευνες στην περιοχή της Ζίτσας.
Στα χρόνια των ερευνών και αργότερα της εξόρυξης, ένα είναι σίγουρο, ότι θα δούμε την ερήμωση της υπαίθρου, τα ήδη λιγοστά εισοδήματα από τον πρωτογενή τομέα να εξαφανίζονται, και επίσης συνέπειες στη δημόσια υγεία (από τη μόλυνση, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τον κίνδυνο ατυχημάτων), αλλά και την υπονόμευση οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής για την περιοχή.
Πότε το κεφάλαιο σεβάστηκε το περιβάλλον; Θα αρπάξουν όσα και όπως μπορούν, αδιαφορώντας για τον κρανίου τόπο που θα αφήσουν πίσω τους. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο καθαρό διαβάζοντας τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με την οποία η ίδια η εταιρεία έχει την «υποχρέωση» να φροντίζει για το περιβάλλον, χωρίς κανένα έλεγχο από το κράτος!
Οι κάτοικοι της Ηπεν﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ιτισταθεακαρνανπεεριοχι θα συμβείρου και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν υποχρέωση στον τόπο τους και στο μέλλον των παιδιών τους να αντισταθούν σε αυτό το έγκλημα.

Ματίνα Χελιδώνη