Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018


2 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα και τη σίτιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) έκαναν δίωρη στάση εργασίας απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους. Στις 25/4 έγινε 24ωρη απεργία από τους υγειονομικούς εργαζόμενους σε όλη τη χώρα (5ωρη στάση εργασίας στην Αττική) για τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια υγεία.

● Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης, αναπληρωτές και μόνιμοι, έκαναν μαζικότατη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στη διάρκεια τρίωρης στάσης εργασίας. Η συγκέντρωση χτυπήθηκε απ’ τα ΜΑΤ. Οι εκπαιδευτικοί συνέχισαν την κινητοποίηση παρά το χτύπημα, κάνοντας γενική συνέλευση επιτόπου για τη συνέχιση του αγώνα. Αποφάσισαν επανάληψη της κινητοποίησης στις 9/3 και 16/3. Και τις δύο αυτές ημέρες πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις. Ο αγώνας συνεχίστηκε με νέα τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας στις 30 του μήνα. Το κεντρικό αίτημα των κινητοποιήσεων ήταν αυτό των μαζικών μόνιμων διορισμών.


4 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) ξεκίνησαν κινητοποίηση με τρίωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τμήματος τροχαίου υλικού και συντήρησης του οργανισμού (ΕΕΣΣΤΥ). Στις 5/3 έγινε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ στις 26/4 4ωρη στάση εργασίας.

7 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» στο Χαϊδάρι έκαναν 4ωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις υλικοτεχνικές ελλείψεις (120% πληρότητα κλινών στο νοσοκομείο, δηλαδή ράντζα στους διαδρόμους).

12 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στο Λασίθι της Κρήτης έκαναν δίωρη στάση εργασίας με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού (50% ελλείψεις). Στις 14 και 29 του μήνα έγιναν τρίωρες στάσεις εργασίας για τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία από όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν. Πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Στις 30 του μήνα κινητοποιήθηκαν με τρίωρη στάση εργασίας και πορεία στην Αθήνα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής.

14 Μαρτίου: Οι οικοδόμοι κατέβηκαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη σύμβαση εργασίας τους. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

15 Μαρτίου: Οι ηθοποιοί και οι μουσικοί των μεγάλων θεάτρων της Αθήνας κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία για τη σύμβαση εργασίας τους. Έγινε συγκέντρωση στην Αθήνα.

22 Μαρτίου: Οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη διάλυση-ιδιωτικοποίηση του επικουρικού τους ταμείου.

23 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι/ες στα μαγειρεία της Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών έκαναν 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα τριών μηνών.

27 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Μεσσηνίας έκαναν δίωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση δύο συμβασιούχων συναδέλφων τους.

28 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στην Αθήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους και την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας απ’ την εργοδοσία (θεσμοθέτηση προσωπικού ασφαλείας στο 95% του συνόλου).

● Οι 3.500 εργαζόμενοι σε 875 δομές του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», που απασχολούνται σε αυτές εδώ και 15 χρόνια, έκαναν 24ωρη απεργία και πορεία στην Αθήνα για τη μονιμοποίησή τους.

29 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στον κλάδο τροφίμων – ποτών – γαλακτοκομικών έκαναν 24ωρη απεργία για τη σύμβαση εργασίας τους.

30 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία CYTA έκαναν 24ωρη απεργία για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ενόψει εξαγοράς της εταιρείας από τη VODAFONE.

12 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στη μεταλλουργία ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα Φθιώτιδας) έκαναν 3ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, μετά το σπάσιμο γερανογέφυρας, που έθεσε σε κίνδυνο εργάτες. Στις 25/4 κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία και πορεία στην Αθήνα ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας. Για τον ίδιο λόγο (λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας) έκαναν στάσεις εργασίας για δύο ημέρες (17-18/4) οι μεταλλεργάτες στα ναυπηγεία του Περάματος.

17 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ του νομού Φλώρινας έκαναν συγκέντρωση στην πόλη ενάντια στο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων. Από τις 23/4 ξεκίνησαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι 18.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, θέτοντας εκτός λειτουργίας αρκετές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. Έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις: στις 24/4 στην Πτολεμαΐδα και στις 25/4 στην Αθήνα με πορεία στο Σύνταγμα.

18 Απριλίου: Οι ναυτεργάτες της ακτοπλοϊας κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία ενάντια στον νέο νόμο της κυβέρνησης, που καταργώντας ολοκληρωτικά το καθεστώς των συμβάσεων ανοίγει τον δρόμο για το πέταγμά τους απ’ τα βαπόρια και την αντικατάστασή τους από φτηνούς αλλοδαπούς.

Σ. Κρόκος