Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Γαλλία: Σε εξέλιξη βρίσκεται μια από τις πιο κρίσιμες εργατικές μάχες πανευρωπαϊκά, καθώς οι σιδηροδρομικοί αντιστέκονται σθεναρά στην επίθεση της κυβέρνησης Μακρόν, παρακινώντας και άλλα κομμάτια της γαλλικής εργατικής τάξης να βγουν στον δρόμο. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους σιδηροδρόμους (SNCF) περιλαμβάνει την κατάργηση της «ρήτρας μονιμότητας», πολύ πιο δυσμενείς όρους για νέες προσλήψεις, άνοιγμα των σιδηροδρόμων στον «ανταγωνισμό» (έμμεση ιδιωτικοποίηση δηλαδή) κ.ά. Οι σιδηροδρομικοί κινητοποιούνται από τις 3 Απριλίου με 48ωρες απεργίες ανά 5 ημέρες.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται επίσης οι εργαζόμενοι του εθνικού αερομεταφορέα Air France, οι εργάτες της χημικής βιομηχανίας, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι ταχυδρομικοί, ακόμα και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ Carrefour (όπου έχουν ανακοινωθεί 2.400 απολύσεις). Σημαντικό κομμάτι του αγώνα είναι οι φοιτητές, που αντιστέκονται στη σκλήρυνση των ταξικών φραγμών, όσον αφορά τη διαδικασία εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η 3η Απριλίου ήταν ημέρα πανεργατικής κινητοποίησης, με πολλές απεργίες και διαδηλώσεις. Στον δρόμο κατέβηκαν και οι εργάτες των ορυχείων και της ενέργειας. Στον ιδιωτικό τομέα το βασικό αίτημα είναι οι αυξήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα ξεσηκώνονται ενάντια στις μαζικές απολύσεις, τη μισθολογική καθήλωση και την «αξιολόγηση». Στις 19 Απριλίου είχαμε μια ακόμα κλιμάκωση, με 130 μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, ενώ στο Παρίσι σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία. 

ΗΠΑ: Ύστερα από 9ήμερη απεργιακή μάχη, που έληξε στις 6 Μαρτίου, οι εκπαιδευτικοί της Δυτικής Βιρτζίνια πέτυχαν αύξηση 5% και μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών, οι οποίες επρόκειτο να αυξηθούν κατά πολύ. Η νίκη αυτή παρακίνησε τους εκπαιδευτικούς στις πολιτείες Οκλαχόμα, Κεντάκι και Αριζόνα, οι οποίοι είτε βρίσκονται ήδη σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας είτε τις προετοιμάζουν.

Γερμανία: Αυξήσεις μισθών 7,3% σε βάθος διετίας για όλο τον δημόσιο τομέα κέρδισε το συνδικάτο Verdi, το οποίο εκπροσωπεί 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους, ύστερα από μαζικές κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που έληξαν με τη συμφωνία της 18ης Απριλίου. 24ωρη γενική απεργία έγινε στις 10 Απριλίου, που είχε μεγάλο αντίκτυπο στις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Πορτογαλία: Σε 4ήμερη απεργία κατέβηκαν οι εκπαιδευτικοί της χώρας στις 13-16 Μαρτίου. Διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, αφού οι μισθοί τους είναι παγωμένοι εδώ και εννιά χρόνια.

Από τη σύνταξη