Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΔΕΗ Όχι στην πώληση λιγνιτικών μονάδων



Αναβρασμός επικρατεί σε Δυτική Μακεδονία
 και Μεγαλόπολη για την πώληση 
των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Στον αγώνα βρίσκονται πλέον, με επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), αφού ξεκίνησε η διαδικασία για την πώληση δύο βασικών λιγνιτικών μονάδων, στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας.
Οι μονάδες αυτές παράγουν το 40% της λιγνιτικής ενέργειας της χώρας. Περιλαμβάνουν δύο μεγάλα εργοστάσια
(στη Φλώρινα και ένα ακόμα υπό κατασκευή), ορυχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Στην ουσία πωλείται ένα βασικότατο τμήμα του ενεργειακού πνεύμονα της χώρας.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικά υπόλογη γι’ αυτό το ξεπούλημα – και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία περί «ισοδύναμων» μέτρων, που δήθεν παίρνει. Εκτός απ’ τις λιγνιτικές μονάδες, πωλείται και το 17% της ΔΕΗ (τώρα είναι στο δημόσιο το 51%). Έτσι, η επιχείρηση ρίχνεται στην «αρένα» του ιδιωτικού κεφαλαίου. Η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά έχει ήδη ξεκινήσει. Διάφορες απίθανες εταιρείες, από ταχυδρομικές έως τηλεπικοινωνιακές, παρουσιάζονται ως προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι για το συμφέρον όλου του εργαζόμενου λαού. Γιατί τα αρπακτικά του κεφαλαίου θέλουν να μετατρέψουν τον ηλεκτρισμό από το βασικότερο σύγχρονο κοινωνικό αγαθό σε θηλιά στο λαιμό μας. Ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Λυμαίνονται τις άλλες πηγές ενέργειας (αιολική κ.λπ.) με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση του ποσού που τους αναλογεί στους λογαριασμούς.
Ο λιγνίτης παραμένει η βάση για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και ο αντίκτυπός του στο περιβάλλον θα μπορούσε να έχει μειωθεί σημαντικά αν οι κυβερνήσεις δεν σαμποτάριζαν τις επενδύσεις της ΔΕΗ. Υπάρχουν βέβαια και άλλες μορφές ενέργειας, αλλά αυτές πρέπει να φύγουν απ’ την εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου και να λειτουργήσουν με κεντρικό σχέδιο και με βάση τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.
Αυτό που προέχει όμως τώρα είναι να γλυτώσει η ΔΕΗ απ’ τα νύχια των αρπακτικών του κεφαλαίου. Ο αγώνας των εργαζομένων της είναι και δικός μας αγώνας, γι’ αυτό χρήζει της ενεργητικής συμπαράστασής μας. Η ολοκληρωτική παράδοση της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση των γνωστών καπιταλιστικών συμμοριών θα είναι μια άκρως αρνητική εξέλιξη για τα λαϊκά συμφέροντα. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να μην υποχωρήσουν.

Σ. Κρόκος