Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Ο ISIS ηττάται, το Μεσανατολικό δράμα συνεχίζεται

Η νίκη των Κούρδων και των προοδευτικών συμμάχων
τους (SDF) στη Ράκα θα είναι μια αίσια εξέλιξη, αλλά
το δράμα της Συρίας δεν τελειώνει εδώ
Όλα δείχνουν ότι ο στρατός του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία οδεύει προς οριστική ήττα, αφού πλέον η θεωρούμενη ως πρωτεύουσά τους, Ράκα, ετοιμάζεται να πέσει στα χέρια των –κατά κύριο λόγο Κούρδων– μαχητών του SDF και η μεγαλύτερη πόλη που είχαν στον έλεγχό τους στο Ιράκ, η Μοσούλη, έχει καταληφθεί από τον ιρακινό στρατό.
Παρόλο που η ήττα αυτής της σκληρής σκοταδιστικής ισλαμικής οργάνωσης είναι ένα ευχάριστο γεγονός, η επόμενη
μέρα προοιωνίζεται πολύ δύσκολη για τον λαό της Συρίας. Κατ’ αρχάς, είναι βέβαιο ότι τώρα θα ενταθούν οι αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων μεγάλων και μικρών ιμπεριαλισμών που έχουν στείλει στρατεύματα στη Συρία (ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία κ.λπ). Δεύτερον, η πολυδιάσπαση της χώρας σε ζώνες επιρροής είναι προδιαγεγραμμένη. Τρίτον, οι πιέσεις κατά του Άσαντ από πλευράς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα συνεχιστούν. Και τέταρτον, όλα δείχνουν ότι μετά από έναν τόσο καταστροφικό πόλεμο και με την εμπλοκή τόσων αλληλοσυγκρουόμενων δυνάμεων, η Συρία θα συνεχίσει για πολύ ακόμα να είναι ένα αποδομημένο κράτος, όπως το γειτονικό Ιράκ.
Ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να απασχολεί όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους είναι η τύχη των κουρδικών δυνάμεων YPG (της βασικής δύναμης του SDF), που πέρα από τη διεκδίκηση των εθνοτικών τους δικαιωμάτων διαθέτουν και αριστερά χαρακτηριστικά. Οι κουρδικές και οι σύμμαχες με αυτές προοδευτικές συριακές δυνάμεις πρέπει να στηριχθούν στον αγώνα τους, και ιδιαίτερα για τη διατήρηση των προοδευτικών κοινωνικών χαρακτηριστικών τους, δεδομένου ότι η Τουρκία συγκεντρώνει στρατεύματα εναντίον τους και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς αυτές δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει ταραγμένη και ασταθής. Εδώ και χρόνια έχουμε πέντε διαλυμένες χώρες στην περιοχή (Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν, Υεμένη). Ο παρηκμασμένος καπιταλισμός της εποχής μας δεν μπορεί να δημιουργήσει καμία σταθερότητα στην περιοχή, καμία έστω υποτυπώδη αστική δημοκρατία, δεν μπορεί να εγγυηθεί κοινωνικές κατακτήσεις που θα απομακρύνουν τους λαούς αυτούς από τον ισλαμισμό. Γι’ αυτό και η ήττα του ISIS δεν θα σημάνει και την εξαφάνιση του ισλαμικού σκοταδισμού.
Οτιδήποτε αίσιο στη Μέση Ανατολή δεν θα γεννηθεί λοιπόν από τις ξένες επεμβάσεις, αλλά από τη συνδυασμένη δράση των προοδευτικών δυνάμεων της περιοχής με το παγκόσμιο προοδευτικό και εργατικό κίνημα.

Βασίλης Παπανικολάου