Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΤΙΜΟΥΜΕ την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου διατηρεί όλη της τη 
σπουδαιότητα και φωτίζει τους νέους αγώνες
του λαού μας
- Στις 17 Νοεμβρίου φέτος συμπληρώνονται 44 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση που αποτέλεσε την κορύφωση της αντιστασιακής δράσης του ελληνικού λαού ενάντια στη δικτατορία.
- Η δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου 1967 ήταν ουσιαστικά μια δικτατορία των εφοπλιστών, καθώς αυτοί ήταν οι πραγματικοί στυλοβάτες της Χούντας των στρατοκρατών.
Ο Στρατής Ανδρεάδης, ο επικεφαλής τότε του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ήταν ο πραγματικός πολιτικός αρχηγός της δικτατορίας, αυτός που καθόριζε την εξωτερική και οικονομική της πολιτική. Γι’ αυτό και μετά την πτώση της Χούντας, οι επιχειρήσεις του αρχηγού τους (όπως η Εμπορική Τράπεζα) δημεύτηκαν από το ελληνικό κράτος. Σήμερα οι εφοπλιστές όχι μόνο έχουν ανακτήσει την ισχύ και επιρροή τους στη χώρα, αλλά επιβάλλουν ξανά την πολιτική τους σε πολλά ζητήματα και όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν την πιο υποτακτική στάση απέναντί τους.

- Οι Κομμουνιστές-Τροτσκιστές από την πρώτη ημέρα της δικτατορίας μπήκαν στον αγώνα. Ίδρυσαν τη μαχητικότερη και μαζικότερη αντιδικτατορική οργάνωση, τις «Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης», και με επικεφαλής τον αείμνηστο σύντροφο και δάσκαλό μας Γιάννη Βερούχη έγραψαν ηρωικές σελίδες αντίστασης. Κατά την επτάχρονη δικτατορία, πολλοί Τροτσκιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν (η δίκη των 38 των ΔΕΑ), βασανίστηκαν φρικτά, ή αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Αλλά ακόμα και όταν η Ασφάλεια κατόρθωσε να χτυπήσει τα ΔΕΑ, πολλοί ήταν οι Τροτσκιστές που συμμετείχαν και έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
- Ο τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει δυστυχώς καταντήσει σήμερα ένα πανηγύρι της ΚΝΕ και διαφόρων ψευτοεπαναστατών. Η σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ έχει μάλιστα επιβάλει την τρομοκρατία της στον εορτασμό της επετείου, καθώς ελέγχει σχεδόν απόλυτα τους χώρους του Πολυτεχνείου, με τη συνδρομή των γνωστών τραμπούκων της. Η στάση της αυτή είναι μια ύβρις στους νεκρούς της εξέγερσης, οι οποίοι πάλεψαν για να έχει ο καθένας το δικαίωμα να σκέφτεται και να εκφράζεται ελεύθερα. Σήμερα καπηλεύονται την εξέγερση αυτοί που τότε όχι μόνο είχαν ταχθεί κατά της κατάληψης του Πολυτεχνείου, αλλά και είχαν συκοφαντήσει τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου ως «προβοκάτορες»...


Μ. Σάκος